Kuchnia orientalna. Pasta z ciecierzycy

123rf..com

Ciecierzyca to jedno z najpopularniejszych warzyw w krajach arabskich. Dania z ciecierzycy są proste i szybkie w przygotowaniu.
Ciecierzyca zawiera duża wartościowego białka, potasu i żelaza. Łatwo przygotować z niej pożywne dania, między innymi pastę śniadaniową do tostów.

reklama

Składniki

1 puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen
1 pomidor
2 ząbki czosnku
garść świeżych listków bazylii
oliwa z oliwek
pieczywo
pieprz

Sposób przygotowania

Do miski wkładamy odcedzoną cieciorkę i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz garść listków bazylii. Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy trochę pieprzu dla poprawienia smaku. Następnie całą zawartość miski dokładnie blendujemy. W tym samym czasie wkładamy do tostera lub piekarnika pieczywo pokrojone w cienkie kromki. Kiedy będzie już lekko zapieczone, smarujemy je powstałą pastą i podajemy z listkami świeżej bazylii na wierzchu.