Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchnia pięciu przemian – przepisy śniadaniowe


9 kwietnia 2014 Przepisy Renata Mazurowska

ZUPA ŚNIADANIOWA Z KASZĄ JAGLANĄ Składniki:

  • 2 litry wrzątku (Ogień)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka daktyli
  • kilka suszonych moreli (Ziemia)
  • 1/2 szklanki ryżu (Metal)
  • szczypta soli (Woda)
  • garść żurawiny (Drzewo)

Przygotowanie: Zagotuj wodę. Wrzuć kolejno wszystkie składniki (zachowaj dwuminutową przerwę między dodawaniem kolejnych produktów). Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około dwóch godzin (najlepiej na szamotowej płytce). Do zupy można dodać sezonowe owoce. CIASTECZKA ORZECHOWE (bezglutenowe) Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (Ogień)
  • białko z 1 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (Ziemia)
  • szczypta imbiru (Metal)
  • szczypta soli (Woda)

Przygotowanie: Do salaterki wsyp mielone orzechy, białko ubij z cukrem pudrem, imbirem i solą na sztywną pianę, dodaj do orzechów, wymieszaj. Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem, ciasto nakładaj łyżeczką na blachę. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Źródło: Przepisy pochodzą z książki „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian” Anny Czelej, zawierającej opisy dań wegetariańskich (Wydawnictwo ILLUMINATIO, Białystok 2013, http://wkuchnipieciuprzemian.pl) Zobacz inne przepisy Anny Czelej



Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI