1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Aksamitna zupa kurkowa

Składniki
  • kurki 200 g
  • masło 2 łyżki
  • kilka kawałków suszonych grzybów
  • bulion warzywny 1,5 litra
  • śmietanka 18% 200 ml
  • mąka 2 łyżki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania

Kurki czyścimy i kroimy na małe kawałki. Suszone grzyby namaczamy kilka godzin w wodzie, a potem kroimy. W garnku rozpuszczamy masło i dusimy pokrojone kurki i grzyby ok. 10 minut. Wlewamy bulion i gotujemy 20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką. Pod koniec gotowania dolewamy do zupy „zahartowaną” śmietanę, dodajemy listki tymianku i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z drobnym makaronem.

Podsumowanie przepisu
Najlepsza zupa kurkowa. Nic nie zakłóca smaku tych pysznych grzybków. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Szkoda tylko, że świeże kurki nie są dostępne cały rok.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze