Składniki
- moreli bez pestek ok.350 g
- cukru 35 g
- Limoncello / Cointreau/ Amaretto 2 łyżki
- mascarpone 500 g
- jogurtu naturalnego 50 g
- drobnego cukru lub cukru pudru 50 g
- ciasteczka amaretti
Sposób przygotowania
1. Morele przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, mieszamy i gotujemy przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Miksujemy na gładkie purée, dodajemy Limoncello i gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
2. Mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym (można zmienićproporcje jogurtu do sera) i cukrem. Można także dodać cukier wanilinowy, wanilię lub ziarno Tonki.
3. Kiedy mus morelowy jest zimny przekładamy go do pucharków naprzemiennie z masą z mascarpone. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Całość przed podaniem posypujemy pokruszonymi w dłoniach ciasteczkami.
Podsumowanie przepisu
Lubię ten deser za jego uniwersalność i prostotę. Zależnie od dostępności zamieniamy morele na czarną porzeczkę na przykład, aromatyzujemy rumem i podajemy z pokruszonymi speculoosami. A przecież są jeszcze nektarynki, brzoskwinie, jabłka… cała moc możliwości. Do wykorzystania szczególnie w czasie upałów. Polecam gorąco.