1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Apricot fool

Składniki
  • moreli bez pestek ok.350 g
  • cukru 35 g
  • Limoncello / Cointreau/ Amaretto 2 łyżki
  • mascarpone 500 g
  • jogurtu naturalnego 50 g
  • drobnego cukru lub cukru pudru 50 g
  • ciasteczka amaretti
Sposób przygotowania

1. Morele przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, mieszamy i gotujemy przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Miksujemy na gładkie purée, dodajemy Limoncello i gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy.

2. Mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym (można zmienićproporcje jogurtu do sera) i cukrem. Można także dodać cukier wanilinowy, wanilię lub ziarno Tonki.
3. Kiedy mus morelowy jest zimny przekładamy go do pucharków naprzemiennie z masą z mascarpone. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Całość przed podaniem posypujemy pokruszonymi w dłoniach ciasteczkami.
Podsumowanie przepisu

Lubię ten deser za jego uniwersalność i prostotę. Zależnie od dostępności zamieniamy morele na czarną porzeczkę na przykład, aromatyzujemy rumem i podajemy z pokruszonymi speculoosami. A przecież są jeszcze nektarynki, brzoskwinie, jabłka… cała moc możliwości. Do wykorzystania szczególnie w czasie upałów. Polecam gorąco.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze