Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Babeczki kokosowe

Składniki:

  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 70 g
  • woda 1 szklanka
  • serek mascarpone 125 g
  • masło pół kostki
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 1 łyżka
  • szczypta soli
  • wanilia
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • wiórki kokosowe
  • draże kokosowe
  • czekolada mleczna do polewy 150 g
  • śmietanka do polewy 2/3 szklanki
  • wanilia do polewy


Sposób przygotowania:

To trochę wyższa szkoła jazdy, ale po kolei, krok po kroczku, każdy da radę.
1) Zagotowujemy wodę, dodajemy do niej czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Po około 5 minutach dorzucamy mascarpone i mieszamy do rozpuszczenia. (Ten krem jest przepyszny!)
2) Krem stygnie, a my w tym czasie ubijamy jajka z cukrem. A w osobnym garnuszku roztapiamy masło.
3) Do ubitych jajek dodajemy krem czekoladowy i masło, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
4) W osobnej misce mieszamy "suche" składniki. Mogę być najpierw przesiane. Dodajemy trochę pokrojonej czekolady albo tak jak ja - draży.
* cukierniczy trik
Jeśli dodasz kawałki czekolady do tych suchych składników to nie opadną na dno podczas pieczenia. Taki sam motyw ma się z owocami.
5) Żeby ciasto było puszyste musimy dodawać te "suche" składniki do "mokrych" bardzo powoli!
6) Nakładamy masę do papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut (nie patrzyłam na zegarek, więc jest to czas bardzo orientacyjny)
7) W międzyczasie przygotowujemy ganache albo po prostu roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.

Podsumowanie

Przedstawiam Wam moi mili w konkursie kulinarnym Zwierciadła deser - czekoladowe babeczki kokosowe z serkiem mascarpone. Chyba najlepsze babeczki jakie w swej karierze upiekłam :)
Oglądałam pewnego razu polsat food i była tam jakaś śmieszna kobitka, przygotowywała babeczki czekoladowe. I to właśnie jej przepis posłużył mi za inspirację - część składników wymieniłam, proporcje pozmieniałam i tak oto powstała receptura idealna ;)
Przepis umieściłam również na blogu:

POLECANE KSIĄŻKI