Babeczki kokosowe

reklama

Składniki
  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 70 g
  • woda 1 szklanka
  • serek mascarpone 125 g
  • masło pół kostki
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 1 łyżka
  • szczypta soli
  • wanilia
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • wiórki kokosowe
  • draże kokosowe
  • czekolada mleczna do polewy 150 g
  • śmietanka do polewy 2/3 szklanki
  • wanilia do polewy
Sposób przygotowania
To trochę wyższa szkoła jazdy, ale po kolei, krok po kroczku, każdy da radę.
1) Zagotowujemy wodę, dodajemy do niej czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Po około 5 minutach dorzucamy mascarpone i mieszamy do rozpuszczenia. (Ten krem jest przepyszny!)
2) Krem stygnie, a my w tym czasie ubijamy jajka z cukrem. A w osobnym garnuszku roztapiamy masło.
3) Do ubitych jajek dodajemy krem czekoladowy i masło, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
4) W osobnej misce mieszamy „suche” składniki. Mogę być najpierw przesiane. Dodajemy trochę pokrojonej czekolady albo tak jak ja – draży.
* cukierniczy trik
Jeśli dodasz kawałki czekolady do tych suchych składników to nie opadną na dno podczas pieczenia. Taki sam motyw ma się z owocami.
5) Żeby ciasto było puszyste musimy dodawać te „suche” składniki do „mokrych” bardzo powoli!
6) Nakładamy masę do papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut (nie patrzyłam na zegarek, więc jest to czas bardzo orientacyjny)
7) W międzyczasie przygotowujemy ganache albo po prostu roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Podsumowanie przepisu
Przedstawiam Wam moi mili w konkursie kulinarnym Zwierciadła deser – czekoladowe babeczki kokosowe z serkiem mascarpone. Chyba najlepsze babeczki jakie w swej karierze upiekłam 🙂
Oglądałam pewnego razu polsat food i była tam jakaś śmieszna kobitka, przygotowywała babeczki czekoladowe. I to właśnie jej przepis posłużył mi za inspirację – część składników wymieniłam, proporcje pozmieniałam i tak oto powstała receptura idealna 😉
Przepis umieściłam również na blogu: