Babeczki pandanowe z masą kokosową

reklama

Składniki
  • maka tortowa 100g
  • cukier 70 g
  • sol 1/4 łyżeczki
  • olej z pestek winogron 50 ml
  • mleczko kokosowe 70 ml
  • białka 2 szt
  • pasta pandanowa 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 50 g
  • białko 1 szt
  • sol 1/8 łyżeczki
  • woda 2 łyżeczki
  • cukier palmowy 25 g
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do miski przesiać mąkę, dodać sol, proszek do pieczenia. Zrobić zagłębienie w środku i wlać olej, mleczko kokosowe oraz pastę pandanową. Wszystko dokładnie wymieszać. Osobno ubić białka na sztywno. Białka przełożyć do ciasta i ostrożnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, tak żeby nie uciekły pęcherzyki powietrza.

 

Kokos wymieszać z solą i białkiem. Na dno foremek włożyć po porcji kokosu, wyrównać. Na to wlać porcje ciasta tak do 3/4 wysokości. Powinno wystarczyć na 9 babeczek. Babeczki włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygną ostrożnie wyjąć na talerze. Posypać cukrem pudrem. Zrobić sos. Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier, podgrzewać cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Polać babeczki.
Podsumowanie przepisu

Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości.