Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Babka piaskowa / Bajonezik

Składniki:

  • masło 250 g
  • jajka 6 sztuk
  • mąka ziemniaczana 200 g
  • mąka pszenna 100 g
  • drobny cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
  • majonez 100 g
  • aromat cytrynowy 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier. Ucierać, aż masa będzie biała i puszysta. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Następnie stopniowo dodawać majonez dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka dodać przesiane mąki, wymieszane z proszkiem oraz aromat cytrynowy. Teraz bardzo powoli i delikatnie całość wymieszać.

Formę do babki - najlepsza ta z kominem. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać do formy. Piec około 1 godziny i 10 min w 200 stopniach.

Piekarnika nie wolno otwierać przez pierwsze 30 min. Czas pieczenia może być zależy od piekarnika. Warto sprawdzać, czy babka jest już gotowa po upływie godziny. Powinna być złocista na wierzchu.

Podawana może być sama "goła" lub polana lukrem bądź grubą warstwą cukru pudru.

Podsumowanie

By odtworzyć tradycyjny smak piaskowej babki potrzebna będzie gliniana miska i tzw. gała do ucierania - drewniana łyżka, z kula na końcu. Bez tych rzeczy, babka powinna wyjść tak samo smaczna, jednak przygotowanie jej przy pomocy tych przedmiotów nada całemu pichceniu ciekawy, "starodawny" klimat :-) Jedna zasada o której należy pamiętać - ucierać należy w jednym kierunku, którego w trakcie robienia nie powinno się zmieniać. Ucieranie jest dość żmudne, dlatego polecam zagonić do pomocy jakiś ochotników. Mimo, że babka jest pracochłonna i czasochłonna, to efekt jest tego wart. Wyjątkowe połączenie składników - zwłaszcza majonezu, sprawia, że pomimo, tego że babka jest piaskowa nie jest sucha ! Stąd też jej druga nazwa, krążąca w mojej rodzinie od lat - Bajonezik :-)



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI