Babka ziemniaczana ze swieza biala kapustą i sosem chili

reklama

Składniki
  • Ziemniaki obrane, starte na tarce 2.5 kg
  • boczek wędzony 500gr
  • mieso / karczek 300g
  • Jajka 3szt
  • mąka ziemniaczana 6 lyzek
  • Cukier 200gr
  • chili 6szt
  • Ocet 120 ml
  • Przyprawy Sól i pieprz, rozmaryn
  • smalec gęsi 4 łyżki
  • Cebula 4 szt
  • Czosnek 4+4 zabki
Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w kostKe. Czosnek/ 4 zabki obrać i pokroić w kawalki. Wyciągnąć 2patelnie: na każdej rozgrzac smalec, wrzucic na niego czosnek, zrumienić, wyjąć i wyrzucić. Pokrojoną cebulę podzielić na 2części i wlozyc na goracy tluszcz, posolić i czekać, aż się zeszkli. Kiedy cebula bedzie rumiana na patelniach, na jedną z nich włożyc boczek pocięty w kostkę, a drugą mięso. Podsmazyć zawartośc obu patelni – cebula sie nie może usmażyć.

Starte ziemniaki lekko odcisnąć. Połaczyć je z zawartością obu patelni -tłuszcz z patelni powinien splynąć do ziemniaków –  dolozyc 3 jajka,  przyprawy wg uznania,jeśli wyrobiona masa ziemniaczana jest za mało zwarta dodać odrobine mąki ziemniaczanej.

Wyrobione ciasto wyłożyc  do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec na najniższej półce piekarnika w temp.200 stopni od ok 1,5 godziny do 2 godzin. powinna byc mocno brązowa!  Ja postępuje ja kminkiem. Kroje  kapustę na pól i każda polowke na równe kawałki wzdłuż

sos chili ok 0,5 l:

  • 6 papryczek chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g cukru
  • 360 ml wody
  • 120 ml octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

 Z chili usunąć pestki (jeśli wolicie bardziej ostre smaki możecie zostawić część pestek), zmiksować razem z czosnkiem. Wrzucić do rondelka, wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aby chili zmiękła. Skrobię rozmieszać w dwóch łyżkach wody i wlać do sosu. Gotować mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej, przelać do wyparzonej butelki

Podać babke, kapustę i sos

MaKo konkurs na przepis; danie główne

Podsumowanie przepisu

Babka ziemniaczana z mięsem i boczkiem, świeża kapustą i sosem chili