Składniki
- Ziemniaki obrane, starte na tarce 2.5 kg
- boczek wędzony 500gr
- mieso / karczek 300g
- Jajka 3szt
- mąka ziemniaczana 6 lyzek
- Cukier 200gr
- chili 6szt
- Ocet 120 ml
- Przyprawy Sól i pieprz, rozmaryn
- smalec gęsi 4 łyżki
- Cebula 4 szt
- Czosnek 4+4 zabki
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostKe. Czosnek/ 4 zabki obrać i pokroić w kawalki. Wyciągnąć 2patelnie: na każdej rozgrzac smalec, wrzucic na niego czosnek, zrumienić, wyjąć i wyrzucić. Pokrojoną cebulę podzielić na 2części i wlozyc na goracy tluszcz, posolić i czekać, aż się zeszkli. Kiedy cebula bedzie rumiana na patelniach, na jedną z nich włożyc boczek pocięty w kostkę, a drugą mięso. Podsmazyć zawartośc obu patelni - cebula sie nie może usmażyć.
Starte ziemniaki lekko odcisnąć. Połaczyć je z zawartością obu patelni -tłuszcz z patelni powinien splynąć do ziemniaków - dolozyc 3 jajka, przyprawy wg uznania,jeśli wyrobiona masa ziemniaczana jest za mało zwarta dodać odrobine mąki ziemniaczanej.
Wyrobione ciasto wyłożyc do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec na najniższej półce piekarnika w temp.200 stopni od ok 1,5 godziny do 2 godzin. powinna byc mocno brązowa! Ja postępuje ja kminkiem. Kroje kapustę na pól i każda polowke na równe kawałki wzdłuż
sos chili ok 0,5 l:
- 6 papryczek chili
- 4 ząbki czosnku
- 200 g cukru
- 360 ml wody
- 120 ml octu
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Z chili usunąć pestki (jeśli wolicie bardziej ostre smaki możecie zostawić część pestek), zmiksować razem z czosnkiem. Wrzucić do rondelka, wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aby chili zmiękła. Skrobię rozmieszać w dwóch łyżkach wody i wlać do sosu. Gotować mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej, przelać do wyparzonej butelki
Podać babke, kapustę i sos
MaKo konkurs na przepis; danie główne
Podsumowanie przepisu
Babka ziemniaczana z mięsem i boczkiem, świeża kapustą i sosem chili