Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Basboussa

Składniki:

  • 3 szklanki kaszy manny, 150 g wiórków kokosowych, kandyzowana skórka pomarańczowa , aromat śmietankowy, 5 łyżeczek proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka roślinnego, 250 g margaryny roślinnej lub 250 ml oleju rzepakowego, migdały,1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka soku z cytryny


Sposób przygotowania:

Gotujemy wiórki kokosowe w 1,5 szklanki wody. Kiedy przestygną mieszamy wszystko z kaszą manną ,wiórkami kokosowymi, proszkiem  do pieczenia, skórką pomarańczową, kilkoma kroplami aromatu oraz roztopioną margaryną .
Wykładamy ciasto na wysmarowanej blaszce. Ja użyłam takiej o wymiarach38×28 cm. Wygładzamy zwilżoną dłonią i kroimy na prostokątne romby. Dzięki temu zabiegowi bez problemu pokroimy ciasto po wyjęciu z piekarnika. W środek każdego wkładamy migdała. Pieczemy ok 45 minut w 180°C.
W tym czasie gotujemy syrop z cukru, wody i soku z cytryny. Tradycyjna BASBOUSSA jest bardzo słodka. Podana przeze mnie ilość cukru sprawia ,że jest ona słodka ,ale znam osoby które używają 2 szklanek cukru. Proponuję posłuchać swoich kubków smakowych.
Przestudzonym syropem polewamy ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika.
Uwielbiam to syczenie ciasta! Ach! Cudo!
 

Podsumowanie

Jest to ciasto libańskie na bazie kaszy manny i wiórków kokosowych. Mega słodkie ,mega wilgotne.Moja propozycja na deser w konkursie Kuchnia Zwierciadła.Przepis pochodzi z mojego autorskiego bloga www.emrosefood.blogspot.com

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI