1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Basboussa

Składniki
  • 3 szklanki kaszy manny, 150 g wiórków kokosowych, kandyzowana skórka pomarańczowa , aromat śmietankowy, 5 łyżeczek proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka roślinnego, 250 g margaryny roślinnej lub 250 ml oleju rzepakowego, migdały,1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Gotujemy wiórki kokosowe w 1,5 szklanki wody. Kiedy przestygną mieszamy wszystko z kaszą manną ,wiórkami kokosowymi, proszkiem  do pieczenia, skórką pomarańczową, kilkoma kroplami aromatu oraz roztopioną margaryną .
Wykładamy ciasto na wysmarowanej blaszce. Ja użyłam takiej o wymiarach38×28 cm. Wygładzamy zwilżoną dłonią i kroimy na prostokątne romby. Dzięki temu zabiegowi bez problemu pokroimy ciasto po wyjęciu z piekarnika. W środek każdego wkładamy migdała. Pieczemy ok 45 minut w 180°C.
W tym czasie gotujemy syrop z cukru, wody i soku z cytryny. Tradycyjna BASBOUSSA jest bardzo słodka. Podana przeze mnie ilość cukru sprawia ,że jest ona słodka ,ale znam osoby które używają 2 szklanek cukru. Proponuję posłuchać swoich kubków smakowych.
Przestudzonym syropem polewamy ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika.
Uwielbiam to syczenie ciasta! Ach! Cudo!
 
Podsumowanie przepisu
Jest to ciasto libańskie na bazie kaszy manny i wiórków kokosowych. Mega słodkie ,mega wilgotne.Moja propozycja na deser w konkursie Kuchnia Zwierciadła.Przepis pochodzi z mojego autorskiego bloga www.emrosefood.blogspot.com

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze