Biały krem

reklama

Składniki
  • biała częśc pora
  • mała cebula
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • bagietka
  • ser rokpol
  • szczypiorek,
  • oliwa
Sposób przygotowania

W dużym garnku zeszklij na maśle posiekaną cebulę i białą część pora. Ziemniaki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i zalej wodą (ok. 1,5 litra). Gotuj do miękkości warzyw. Zdejmij z ognia, zblenduj lub zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatałową. Pokrojoną w kostkę bagietkę podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Ser rokpol (lub inny ulubiony) pokrój w drobną kostkę. Zupę-krem podawaj z grzankami i serem, posypaną szczypiorkiem.