Bryzol z pieczonymi porami i grzybami duszonymi w winie

reklama

Składniki
  • krzyżowa z dobrej wołowiny QMP 600 g
  • por 1
  • ziemniaki 2 średniej wielkości
  • świeże grzyby 160 g kurek, borowików, rydzów (poza sezonem mogą być mrożone)
  • czosnek 3 ząbki
  • natka pietruszki, szczypiorek, tymianek
  • masło 40 g
  • białe wino 100 ml
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w  plastry grubości około 2 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. Pory oczyszczamy i kroimy na kawałki. Następnie obsmażamy na maśle z czosnkiem, tymiankiem, podlewamy białym winem, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię i pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temp 160 stopni. Bryzole smażymy na rozgrzanej oliwie z dwóch stron, na koniec dodajemy zimne masło i posiekaną natkę pietruszki.

W międzyczasie oczyszczamy grzyby, kroimy na kawałki, smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy białym winem. Upieczone pory, zawijamy w bryzole i posypujemy świeżym szczypiorem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami doprawionymi masłem i natką pietruszki.