Bursztynowe risotto

reklama

Składniki
  • Ryż arborio
  • wino Muscat
  • cukier brązowy
  • cukier waniliowy
  • laska cynamonu
  • śmietana 36%
  • klarowane masło
  • brandy lub rum
  • banany
Sposób przygotowania

Na patelnie wylać 2 łyżki klarowanego masła, dodać korę cynamonu i ryż, smażyć do czasu, aż stanie się szklisty, lecz należy uważać by nie nabrał koloru. Ryż odrobinę posolić. Gdy ryż będzie szklisty zalać go winem Muscat i czekać, aż wino zostanie całkowicie wchłonięte przez ziarna ryżu. Gotowac na małym ogniu i starać się ryżu nie mieszać, po wchłonięciu wina dodawać małymi partiami gorącą wodę do czasu, aż ryż stanie się al dente. Będzie to czas ok. 20 min. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i cukier waniliowy i podtrzymujemy w cieple. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i brązowy cukier, dodajemy plastry bananów i karmelizujemy je zalewajac na koniec ulubionym alkoholem. Na koniec całość flambirujemy (podpalamy dla pozbycia się nadmiaru alkoholu). Ryż wykładamy na talerz z bananami i dekorujemy korą cynamonu i bursztynami z cukru, który uzyskujemy poprzez skarmelizowanie białego cukru i wylewanie kroplami do miski z woda i lodem.