Carpaccio z dyni Muscat de Provence

reklama

Składniki
  • dynia Muscat de Provence (duża ciemnozielona dynia z pomarańczowym i melonowym w smaku miąższem) 1/4 małej dyni
  • suszone pomidory pół słoiczka pomidorów w oliwie
  • ser feta 100 g
  • liście sałaty lodowej lub na przykład rukoli kilka sztuk
  • oliwa ziołowa do skropienia całości
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE:
z kawałka świeżej dyni Muscat de Provance zdjąć skórkę – na przykład za pomocą obieraczki do jarzyn. Skroić na bardzo cienkie płatki. Ułożyć na talerzu plastry dyni.

Carpaccio przybrać  suszonymi pomidorami pokrojonymi w „zapałki”, liśćmi sałaty lub rukoli oraz fetą skrojoną w kostkę o boku 1 cm.

Skropić oliwą ziołową, na przykład tymiankową. Można też zmiksować zioła z oliwą. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.

 

Podsumowanie przepisu

Produkty sezonowe są podstawą dań kuchni slowfoodowej w restauracji Romantycznej w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Szef kuchni Bartosz Budnik poleca dania z dyni, warzywa wszechstronnego – nadającego się na przystawki, dania główne i desery. Odkrywajmy niezwykłe zalety dyni. Bogactwo odmian pozostawia ogromne pole do popisu. Smacznego!