Składniki
- dynia Muscat de Provence (duża ciemnozielona dynia z pomarańczowym i melonowym w smaku miąższem) 1/4 małej dyni
- suszone pomidory pół słoiczka pomidorów w oliwie
- ser feta 100 g
- liście sałaty lodowej lub na przykład rukoli kilka sztuk
- oliwa ziołowa do skropienia całości
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE:
z kawałka świeżej dyni Muscat de Provance zdjąć skórkę - na przykład za pomocą obieraczki do jarzyn. Skroić na bardzo cienkie płatki. Ułożyć na talerzu plastry dyni.
Carpaccio przybrać suszonymi pomidorami pokrojonymi w "zapałki", liśćmi sałaty lub rukoli oraz fetą skrojoną w kostkę o boku 1 cm.
Skropić oliwą ziołową, na przykład tymiankową. Można też zmiksować zioła z oliwą. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Podsumowanie przepisu
Produkty sezonowe są podstawą dań kuchni slowfoodowej w restauracji Romantycznej w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Szef kuchni Bartosz Budnik poleca dania z dyni, warzywa wszechstronnego - nadającego się na przystawki, dania główne i desery. Odkrywajmy niezwykłe zalety dyni. Bogactwo odmian pozostawia ogromne pole do popisu. Smacznego!