1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Casarecce z pesto z rukoli i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Składniki
  • świeża rukola 50 g
  • nasiona słonecznika 2 łyżki
  • oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki + odrobina do pieczenia pomidorków
  • czosnek 1 ząbek
  • świeżo starty parmezan 2 łyżki
  • makaron casarecce (lub inny krótki) 180-200 g
  • pomidorki koktajlowe 8-12 sztuk
  • suszona bazylia szczypta
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pesto z rukoli: Rukolę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Porwać na mniejsze części. Czosnek obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki (oprócz sera) umieścić w pojemniku blendera. Zmiksować na gładką masę. Na koniec wmieszać starty ser. Pieczone pomidorki koktajlowe: Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (funkcja grillowania). Pomidorki koktajlowe przekroić wzdłuż na pół, a następnie ułożyć na blasze (przekrojoną częścią do góry). Skropić oliwą z oliwek extra vergine, posolić, popieprzyć i posypać suszoną bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom i zapiekać przez ok. 5-7 minut. W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, zachowując filiżankę wody. Makaron przełożyć z powrotem do garnka ustawionego na małym ogniu. Dodać pesto z rukoli i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać przez minutę. Podawać od razu z ułożonymi na wierzchu pieczonymi pomidorkami.
Podsumowanie przepisu
Prosty i smaczny pomysł na danie makaronowe. Pesto z rukoli ma bardziej wyrazisty, zdecydowany smak niż tradycyjne, bazyliowe pesto alla genovese. Wyczuwalna jest charakterystyczna goryczka. Pieczone pomidorki to włączenie do całości nowej - kwaskowej - nuty smakowej. Warto spróbować. Po więcej przepisów zapraszam na:  (składniki na dwie porcje)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze