Casarecce z pomidorkami i rukolą

reklama

Składniki
  • makaron casarecce (lub inny krótki) 180-200 g
  • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  • świeża rukola 2 garście
  • czosnek 1-2 ząbki
  • oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki
  • bazylia kilka listków
  • świeżo starty parmezan
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Ilość składników podano na dwie porcje.

Przygotowanie
Zagotować i posolić wodę w garnku. Makaron ugotować al dente – o minutę lub dwie krócej niż podano na opakowaniu. Zachować filiżankę wody z garnka.
Pomidorki pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Rukolę umyć i osuszyć, a następnie niedbale porwać.
Na małej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę.
Dodać czosnek i, ruszając patelnią, szklić go przez dwie minuty.
Zmniejszyć ogień, a następnie dodać pomidorki i posiekaną bazylię. Posolić i popieprzyć do smaku.
Dusić wszystko razem do czasu ugotowania makaronu, poruszając od czasu do czasu patelnią.
Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka postawionego na minimalnym ogniu.
Dodać pomidory z czosnkiem i oliwą oraz dwie łyżki wody z gotowania makaronu, a następnie rukolę (odrobinę zostawić do dekoracji). Wszystko wymieszać – dokładnie, ale delikatnie. Rukola, w kontakcie z gorącym makaronem i ściankami garnka, nieznacznie zwiędnie i uwolni smak, a przy tym pozostanie ładnie zielona i „liściasta”. Mieszać należy delikatnie, żeby nie zepsuć pomidorków.
Przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć zachowaną rukolę, a następnie całość posypać parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Podsumowanie przepisu

Danie z rodzaju „raz, dwa i gotowe”. Jest świeże i łagodne w smaku – doskonałe na wiosenno-letni lunch.

Po więcej przepisów zapraszam na: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/