Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Casarecce z pomidorkami i rukolą

Składniki:

  • makaron casarecce (lub inny krótki) 180-200 g
  • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  • świeża rukola 2 garście
  • czosnek 1-2 ząbki
  • oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki
  • bazylia kilka listków
  • świeżo starty parmezan
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Ilość składników podano na dwie porcje. Przygotowanie Zagotować i posolić wodę w garnku. Makaron ugotować al dente - o minutę lub dwie krócej niż podano na opakowaniu. Zachować filiżankę wody z garnka. Pomidorki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rukolę umyć i osuszyć, a następnie niedbale porwać. Na małej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać czosnek i, ruszając patelnią, szklić go przez dwie minuty. Zmniejszyć ogień, a następnie dodać pomidorki i posiekaną bazylię. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić wszystko razem do czasu ugotowania makaronu, poruszając od czasu do czasu patelnią. Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka postawionego na minimalnym ogniu. Dodać pomidory z czosnkiem i oliwą oraz dwie łyżki wody z gotowania makaronu, a następnie rukolę (odrobinę zostawić do dekoracji). Wszystko wymieszać - dokładnie, ale delikatnie. Rukola, w kontakcie z gorącym makaronem i ściankami garnka, nieznacznie zwiędnie i uwolni smak, a przy tym pozostanie ładnie zielona i "liściasta". Mieszać należy delikatnie, żeby nie zepsuć pomidorków. Przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć zachowaną rukolę, a następnie całość posypać parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Podsumowanie

Danie z rodzaju "raz, dwa i gotowe". Jest świeże i łagodne w smaku - doskonałe na wiosenno-letni lunch. Po więcej przepisów zapraszam na: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI