Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

ChilliBite: letnia szarlotka z jagodami

Składniki:

  • młode lipcowe jabłka 1 kg lipcowych jabłek
  • cukier puder 50g
  • czarne jagody szklanka szklanka = 200g
  • mąka pszenna 1 szklanka = 200g
  • kasza manna 1 szklanka = 250g
  • cukier demerara 1/2 szklanki = 150g
  • najlepsze masło 1 kostka = 200g

Na targu obłęd cudownych letnich owoców. Wiśnie, jagody, śliwki, maliny I czereśnie. Ale gdzieś tam z boku całkiem nieśmiało zerkają pierwsze letnie jabłka. Dałam się skusić I upiekłam najprostsza na świecie szarlotkę sypaną. Tak tak, to ten przepis, którego uczyliśmy się na zetpetach, ale tym razem w wersji z jagodami. I taka fo fajna, ultra szarlotka wyszła. W sam raz na lato, gdy nie chce się w kuchni za długo stać. Szybciutka, bardzo soczysta i wilgotna, pełna lipcowych jabłek i czarnych leśnych jagód. Sama woła - upiecz mnie!

To przepis na klasyczną szarlotkę sypaną – piaskową, który już podawałam na moim blogu www.ChilliBite.pl. Tym razem przepis uprościłam do kilku słów – żeby bardziej się chciało, żeby łatwiej czytało i szybciej piekło lipcową szarlotkę sypaną z jagodami. Upieczecie? szarlotka sypana jagodowa2    

Sposób przygotowania:

- jabłka obierz, wyszypułkuj I zetrzyj na grubej tarce - wymieszaj starte jabłka z pudrem i jagodami - wymieszaj razem mąkę, kaszę i cukier demerara - układaj w blaszce (średnicy 21cm) warstwami: sypkie - owoce - sypkie - owoce - sypkie, a na wierzchu ułóż masło w wiórkach Piecz 60-80 min  w temperaturze 160°C i gotowe. Miłego letniego szarlotkowania!

POLECANE KSIĄŻKI