ChilliBite: halloumi z brzoskwiniami z grilla i malinami, czyli bardzo soczysta sałatka

Zakochajcie się w lecie! W brzoskwiniach, które już są piękne i obłędnie słodkie. Poszukajcie w dobrych delikatesach cypryjskiego sera halloumi, który jest słony, sprężysty i rewelacyjny na ciepło.
Na weekendowym Targu Śniadaniowym kupcie dobry chleb na zakwasie i na dużych pajdach przyrumienionego nad ogniem chleba podajcie gorący halloumi z grillowanymi brzoskwiniami, rukolą i malinami.  Ta sałatka to kwintesencja lata, długich letnich wieczorów, tarasowo-ogrodowych spotkań i butelek zimnego, zielonego vino verde. grillowane brzoskwinie z halloumi3

reklama

Składniki
  • duże dojrzałe brzoskwinie 2 sztuki
  • oliwa extra virgin niewiele
  • igiełki rozmarynu z 1 małej gałązki
  • sól i pieprz do smaku
  • chleb na zakwasie lub ciabatta 4 duże pajdy
  • oliwa extra virgin aromatyzowana chilli
  • ser halloumi 8 grubych plastrów
  • świeża rukola garść
  • płatki chilli
  • ocet balsamiczny
  • gruboziarnista sól morska
Sposób przygotowania

Przygotuj marynatę do brzoskwiń: oliwę z oliwek wymieszaj z posiekanymi igiełkami rozmarynu, solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Brzoskwinie przekrój na ćwiartki usuwając pestkę. Przełóż do miski i delikatnie wymieszaj z przyprawioną oliwą z oliwek. Odstaw na kilkanaście minut.

Pajdy chleba spryskaj oliwą doprawioną chilli i grilluj z obu stron, aż staną się chrupiące. Przełóż na talerze po 2 kromki na osobę. Podrumień z obu stron plastry sera halloumi, a następnie przełóż na talerz z kromkami chleba. Ułóż na grillu  lub patelni grillowej ćwiartki brzoskwini, grilluj ok minut, a następnie przewróć, by druga strona także lekko się zrumieniła. Nie podgrzewaj owoców zbyt długo, by pozostały jędrne i soczyste. Przełóż brzoskwinie na przygotowane talerze.

Rukolę wymieszaj z oliwą extra virgin zaostrzoną chilli i balsamico, wyłóż na owoce, posyp malinami, kryształkami grubej soli morskiej i płatkami chilli.