Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

ChilliBite: Młody bób z truskawkami

Składniki:

  • młody szpinak garść
  • soczyste, słodkie truskawki ok 300g
  • młody bób ok 300g
  • żołta papryka ½ strąka
  • wyłuskane orzechy laskowe 50g
  • oliwa z oliwek extra virgin 3 łyżki
  • olej z orzechów laskowych 1 łyżka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • fleur de sel / sól morska do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Bob pojawia się już pod koniec czerwca, jeszcze oblędnie drogi, ale już w lipcu, cena pozwala na dochowanie rodzinnej tradycji “rytualnego” jedzenia bobu. Gotujemy go przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, gorący mieszamy ze spora łyżką masła i siadamy całą rodziną do wyłuskiwania.

Tym razem bób nieco inaczej – w tej sałatce są słodkie truskawki, póki jeszcze dostępne i młody bób, bo już jest i cieszy. Bób gotowałam tylko kilka minut, by pozostał jędrny i nieco chrupiący, a truskawki chłodziłam kilka godzin w lodówce. Zderzenie zimnych truskawek z jeszcze ciepłym bobem i prażonymi orzechami laskowymi jest naprawdę pyszne.  

Sposób przygotowania:

Szpinak umyj i osącz (najlepiej odwiruj w wirówce do sałaty). Truskawki umyj, wyszupułkuj i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Orzechy wyłóż na blachę i zapiekaj w piekarniku przez ok 10 minut, następnie otrzyj z brązowych skórek i z grubsza posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Bób zalej wrzątkiem, osól, gotuj nie dłużej niż 6-7 minut, a następnie przelej na sito, zahartuj zimną wodą i wyłuskaj. Wymieszaj w misce ciepły bób, zimne truskawki, paprykę i szpinak. Polej dressingiem z oliwy, oleju, soku z cytryny i listków tymianku. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj delikatnie. Sałatkę podawaj posypaną prażonymi orzechami i oprószoną fleur se sel, najlepiej z kieliszkiem dobrego białego wina. Świetnie pasuje do mięs z grilla lub jako samodzielne lekkie danie.

POLECANE KSIĄŻKI