Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

ChilliBite: pierogi z jagodami

Składniki:

  • mąka pszenna poznańska 300g
  • olej 1 łyżka
  • drobna sól 1 łyżeczka
  • bardzo ciepła woda ok 150-200g
  • świeże jagody ok 1,5 szklanki
  • cukier 3-4 łyżki

Nigdy nie zapomnę smaku pierogów, które robiła moja "jagodowa babcia". To ta od najlepszych jagodzianek świata, jagód z cukrem i wiejską śmietaną, karnawałowych pączków z wiśnią i wigilijnej strucli makowej. Kręciłam się babci między nogami z dziobem czarnym od lipcowych owoców, ale zawsze jagód było dostatek, nawet na mój wielki apetyt.
Z moją drugą babcią chodziłam na jagody do lasu. To ona nauczyła mnie wyszukiwać wśród runa leśne krzaczki. Czasami  nim wróciłyśmy z wielkich zbiorów do domu, zostawała połowa jagód. Mogłam je jeść bez ustanku. Druga babcia też lepiła pierogi z jagodami. Pamiętam jak strasznie chciałam jej pomagać i nijak mi nie szło. Jagody wymieszane z cukrem były jak żywe stworzenia. Tu łyżeczką na placuszek, a te myk bokami na blat, na podłogę i hen za próg. Ja się trochę tej mojej babci nie dziwię, że zamiast brać mnie na pomocnika, wolała odesłać na podwórko z miską jagód w śmietanie.
 
Koniec końców pierogi nauczyła mnie lepić mama. A w zasadzie robić im falbanki. Bo pieróg według mojej mamy musiał być niewielki, zgrabny, kształtny i koniecznie z dzierganą falbanką. Nauka szła mi mozolnie, po pierwszej setce złapałam dryg i od tej pory kleję sama. Ale nie myślcie sobie, że wydarzyło się to wieki temu.
pierogi z jagodami4
Byłam już dorosłą kobietą z dzieckiem, gdy wzięła mnie ambicja, by samej lepić pierogi. Dziś uczę swoją najmłodszą córkę kleić maleńkie pierożki i wygniatać im falbanki.
pierogi z jagodami3
Na przyjazd dzieci z pierwszej tury wakacji wydziergałam 50 pierogów z jagodami. Bardzo chciałabym, żeby i one pamiętały ten smak z dzieciństwa. 
pierogi z jagodami6
 

Najlepsze pierogi z jagodami w delikatnym cieście – bezjajeczne

 (na ok 50 szt pierogów)

Sposób przygotowania:

Jagody umyj, osącz i usuń wszystkie listki. Wysyp je na ręcznik papierowy i delikatnie osusz. Suche jagody wymieszaj z cukrem. 
Mąkę wymieszaj z solą i zalej bardzo ciepłą wodą (na początek dodaj jej mniej), wlej olej i wyrabiaj na spójne gładkie ciasto. Ja robię to hakiem miksera. Wyrabianie trwa ok 10 minut. Potem ciepłe ciasto zawijam w folię i odkrawam po kawałku do wałkowania. Wałkuj cieniutko i wykrawaj kółeczka (im mniejsze tym, piękniejsze pierogi, ja robię o średnicy 6-7cm). Na środku układaj łyżeczkę jagód wymieszanych z cukrem, zaklejaj ściśle wszystkie brzegi, a potem wyrabiaj falbankę - moja jest tzw "szczypana na zakładkę", ale wzorów jest wiele. Najlepiej podpatrz falbankowy wzór u babci lub mamy, żeby tradycja rodzinnych pierogowym koronek trwała.

Podsumowanie

 

POLECANE KSIĄŻKI