Składniki
- mąka pszenna 160 g
- sól szczypta
- małe jajko 1
- woda 80 ml
- pierś z indyka 400 g
- masło kilka łyżek
- pieprz świeżo zmielony
- sól świeżo zmielona
- orzeszki piniowe 50 g
- ser kozi kilka plasterków
- roszponka 5 garści
- płynny miód kilka łyżek
Sposób przygotowania
Pracę rozpoczynamy od zrobienia ciasta na chlebki.
Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na kilka milimetrów grubości, a następnie wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 10 centymetrów.
Każde kółko nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 200 st., aż chlebki się zarumienią.
Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe aż będą lekko rumiane.
Pierś z indyka myjemy, usuwamy błonki i osuszamy, następnie kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na maśle, aż się zarumieni.
Na ostudzonych chlebkach układamy roszponkę, następnie pierś z indyka, pokruszone kawałki sera koziego i orzeszki piniowe.
Całość polewamy niewielką ilością miodu.
Smacznego!
Zdjęcia pochodzą z mojego bloga, stąd też znak wodny na nich.
Podsumowanie przepisu
Idealna chrupiąca przystawka, która zadowoli każde podniebienie.