1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim i roszponką

Składniki
  • mąka pszenna 160 g
  • sól szczypta
  • małe jajko 1
  • woda 80 ml
  • pierś z indyka 400 g
  • masło kilka łyżek
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól świeżo zmielona
  • orzeszki piniowe 50 g
  • ser kozi kilka plasterków
  • roszponka 5 garści
  • płynny miód kilka łyżek
Sposób przygotowania
Pracę rozpoczynamy od zrobienia ciasta na chlebki. 
Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na kilka milimetrów grubości, a następnie wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 10 centymetrów. 
Każde kółko nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 200 st., aż chlebki się zarumienią. 
Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe aż będą lekko rumiane. 
Pierś z indyka myjemy, usuwamy błonki i osuszamy, następnie kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na maśle, aż się zarumieni. 
Na ostudzonych chlebkach układamy roszponkę, następnie pierś z indyka, pokruszone kawałki sera koziego i orzeszki piniowe. Całość polewamy niewielką ilością miodu.
Smacznego! Zdjęcia pochodzą z mojego bloga, stąd też znak wodny na nich.
Podsumowanie przepisu
Idealna chrupiąca przystawka, która zadowoli każde podniebienie.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze