Chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim i roszponką

reklama

Składniki
  • mąka pszenna 160 g
  • sól szczypta
  • małe jajko 1
  • woda 80 ml
  • pierś z indyka 400 g
  • masło kilka łyżek
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól świeżo zmielona
  • orzeszki piniowe 50 g
  • ser kozi kilka plasterków
  • roszponka 5 garści
  • płynny miód kilka łyżek
Sposób przygotowania

Pracę rozpoczynamy od zrobienia ciasta na chlebki. 

Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na kilka milimetrów grubości, a następnie wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 10 centymetrów. 

Każde kółko nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 200 st., aż chlebki się zarumienią. 

Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe aż będą lekko rumiane. 

Pierś z indyka myjemy, usuwamy błonki i osuszamy, następnie kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na maśle, aż się zarumieni. 

Na ostudzonych chlebkach układamy roszponkę, następnie pierś z indyka, pokruszone kawałki sera koziego i orzeszki piniowe.

Całość polewamy niewielką ilością miodu.

Smacznego!

Zdjęcia pochodzą z mojego bloga, stąd też znak wodny na nich.

Podsumowanie przepisu

Idealna chrupiąca przystawka, która zadowoli każde podniebienie.