Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim i roszponką

Składniki:

  • mąka pszenna 160 g
  • sól szczypta
  • małe jajko 1
  • woda 80 ml
  • pierś z indyka 400 g
  • masło kilka łyżek
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól świeżo zmielona
  • orzeszki piniowe 50 g
  • ser kozi kilka plasterków
  • roszponka 5 garści
  • płynny miód kilka łyżek


Sposób przygotowania:

Pracę rozpoczynamy od zrobienia ciasta na chlebki. 
Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na kilka milimetrów grubości, a następnie wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 10 centymetrów. 
Każde kółko nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 200 st., aż chlebki się zarumienią. 
Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe aż będą lekko rumiane. 
Pierś z indyka myjemy, usuwamy błonki i osuszamy, następnie kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na maśle, aż się zarumieni. 
Na ostudzonych chlebkach układamy roszponkę, następnie pierś z indyka, pokruszone kawałki sera koziego i orzeszki piniowe. Całość polewamy niewielką ilością miodu.
Smacznego! Zdjęcia pochodzą z mojego bloga, stąd też znak wodny na nich.

Podsumowanie

Idealna chrupiąca przystawka, która zadowoli każde podniebienie.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI