Składniki
- mrożone cisto francuskie 1 opakowanie
- żóltka 2 sztuki
- cukier 100 g
- mąka 40 g
- kawa espresso 50 ml
- mleko 250 ml
- masło miękkie 200 g
- cukier puder 2 łyżki stołowe
- winiak 2 łyżki stołowe
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1. Blachy do pieczenia opłukać zimną wodą.
2. Na blachach rozłożyć płaty ciasta i
pozostawić do rozmrożenia. Kwadratowe płaty podzielić na cztery równe części, prostokątne na cztery paski. Piec w rozgrzanym uprzednio piekarniku na złoty kolor w temperaturze około 200 stopni
3. Żółtko i cukier wymieszać w garnku na gładką masę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę, następnie espresso i mleko i dokładnie wymieszać.
4. Postawić garnek na kuchence i przy minimalnym ustawieniu temperatury mieszać masę tak długo, aż powstanie gęsty krem. Masa nie powinna się zagotować! Następnie odstawić krem do schłodzenia.
5. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie stale mieszając dodawać do niej po łyżeczce budyniu. Na końcu dodać do masy winiak.
6. Przełożyć masę do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy. Paski ciasta przekroić w poprzek na pół.
7. Na dolną warstwę każdej porcji ciasta nakładać przygotowany krem, górną przykrywać masę. Posypać cukrem pudrem. Ciastka smakują najlepiej zaraz po zrobieniu. Z podanych składników można otrzymać ok. 24 sztuki
Więcej takich przepisów znaleźć można na
Podsumowanie przepisu
Ten lekki specjał we Włoszech nazywany jest „Mille foglie" (tysiąc liści) i stanowi klasykę wśród deserów.