Ciasto francuskie z masą budyniową

reklama

Składniki
  • mrożone cisto francuskie 1 opakowanie
  • żóltka 2 sztuki
  • cukier 100 g
  • mąka 40 g
  • kawa espresso 50 ml
  • mleko 250 ml
  • masło miękkie 200 g
  • cukier puder 2 łyżki stołowe
  • winiak 2 łyżki stołowe
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania

1. Blachy do pieczenia opłukać zimną wodą.

2. Na blachach rozłożyć płaty ciasta i pozostawić do rozmrożenia. Kwadratowe płaty podzielić na cztery równe części, prostokątne na cztery paski. Piec w rozgrzanym uprzednio piekarniku na złoty kolor w temperaturze około 200 stopni

3. Żółtko i cukier wymieszać w garnku na gładką masę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę, następnie espresso i mleko i dokładnie wymieszać.

4. Postawić garnek na kuchence i przy minimalnym ustawieniu temperatury mieszać masę tak długo, aż powstanie gęsty krem. Masa nie powinna się zagotować! Następnie odstawić krem do schłodzenia.

5. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie stale mieszając dodawać do niej po łyżeczce budyniu. Na końcu dodać do masy winiak.

6. Przełożyć masę do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy. Paski ciasta przekroić w poprzek na pół.

7. Na dolną warstwę każdej porcji ciasta nakładać przygotowany krem, górną przykrywać masę. Posypać cukrem pudrem. Ciastka smakują najlepiej zaraz po zrobieniu. Z podanych składników można otrzymać ok. 24 sztuki

Więcej takich przepisów znaleźć można na Miele a la Carte

Podsumowanie przepisu

Ten lekki specjał we Włoszech nazywany jest „Mille foglie” (tysiąc liści) i stanowi klasykę wśród deserów.