Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Ciasto marchewkowe z cytrynowym kremem mascarpone

Składniki:

  • starta marchewka 400 g
  • mąka pszenna tortowa 250 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • cynamon 1 kopiasta łyżeczka
  • drobny cukier trzcinowy demerara 175 g
  • jajka 3 sztuki
  • olej 170 g
  • ananas z puszki 7 plasterków
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • mascarpone 250 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny

22 kwietnia 2013 Kuchnia, Przepisy użytkowników Ewa

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (grzanie góra i dół).
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować olejem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Marchewkę zetrzeć w malakserze.
Ananasa pokroić w drobną kosteczkę.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszać.
Do drugiej miski wsypać cukier, dodać olej i jajka. Energicznie wymieszać wszystko trzepaczką.
Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie wymieszać.
Dodać marchewkę, ananasa i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko razem.
Masę wlać do tortownicy.
Piec przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. (piekarniki różnią się między sobą, więc stopień upieczenia ciasta należy sprawdzić już po ok. 45 minutach i potem co kilka minut)
Ciasto wystudzić w formie. Gdy ostygnie, delikatnie wyjąć z tortownicy (nożem odkroić ciasto od brzegów) i przekroić na dwa równe placki. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem.
Dolny placek ułożyć na talerzu do ciasta i posmarować 1/3 kremu. Nałożyć drugi placek. Resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta.
Widelcem zrobić falisty wzorek na wierzchu ciasta, a zewnętrzną krawędź posypać orzechami włoskimi.
Krem:
Mascarpone umieścić w misce i miksować na wolnych obrotach miksera przez niecałą minutę, aż utworzy się jednolita masa.
Dodać cukier oraz sok i skórkę z cytryny i ewentualnie przyprawę waniliową. Miksować tylko do połączenia składników.
Gotowy krem wstawić do lodówki.

Podsumowanie

Wilgotne, łagodne w smaku, lekkie i nie za słodkie ciasto o cytrynowej nutce. Doskonałe o każdej porze dnia, zarówno do kawy, jak i herbaty.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI