Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Croissant z rabarbarem

Składniki:

  • ciasto francuskie opakowanie
  • rabarbar 3 łodygi
  • skórka starta z cytryny
  • cukier 4 łyżki

Michał Kukawski / Bejrut

Sposób przygotowania:

Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Następnie każdą łodygę przekroić na pół wzdłuż, tak samo postąpić z otrzymanymi połówkami. Rabarbar należy pokoić w niewielkie kawałki, takie pół centymetrowe. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać skórkę startą z całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie rogalik.
Uformowane posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego. :)
* Rogaliki nie są słodkie, są lekko kwaskowe. Jeżeli ktoś woli słodsze proponuje dodać więcej cukru.

Podsumowanie

Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek.
Szybkie i pyszne.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI