Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Croque madame


30 sierpnia 2013 Kuchnia Monika Stachura
123rf.com
Croque madame to zapiekanka rodem z francuskiego bistro. Coraz częściej można ją kupić i w Polsce, ale można też przyrządzić w domu

Sposób przygotowania:

  • Najpierw beszamel: W rondelku rozpuść solidna łyżkę masła, wsyp łyżką mąki i zrób jasna zasmażkę. Dolewaj stopniowo około pół szklanki mleka, ciągle mieszając. Gotuj przez chwile, aż sos zgęstnieje.
  • Chleb lekko opiecz i posmaruj musztardą. Nałóż szynkę, polej dwiema łyżkami sosu i przykryj serem.
  • Włóż pod grill i czekaj, aż wierzch się ładnie zrumieni.
  • W międzyczasie usmaż jajka i połóż je na gotowej kanapce.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI