Cukinia faszerowana kurczakiem i suszonymi pomidorami

reklama

Składniki
  • cukinia 1 szt.
  • makaron penne pół opakowania
  • suszone pomidory w zalewie 5 pomidorków
  • żółty ser 200 g
  • piersi z kurczaka 2 piersi
  • majonez 1 łyżka
  • zioła prowansalskie pół łyżeczki
  • papryka w proszku pół łyżeczki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania

Farsz: Makaron penne gotujemy na al dente. Makaron penne kroimy trochę drobniej by zmieścił się do cukinii. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka kroimy także w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki.  Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona tworząc łódeczkę. Blanszujemy ją we wrzątku. Następnie do środka cukinii dajemy farsz z makaronu. Na całość dajemy plasterki sera i doprawiamy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach c około 20 – 30 minut.

Podsumowanie przepisu

Potrawa muśnięta słońcem. W sam raz na polską majówkę 🙂