Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Cukinia z grillowanym mięsem i czerwonym pesto

Składniki:

  • mięso mielone
  • cukinia
  • pieprz kolorowy
  • czerwone pesto albo kupne albo domowe, raczej pikantne
  • olej z suszonych pomidorów takich ze słoiczka


Sposób przygotowania:

Mięso mielone wcześniej grillujemy w piekarniku, bądź na patelni grillowej. Doprawiamy sporą ilością kolorowego pieprzu.

W kawałkach cukinii wykrawamy trójkąt, żeby zmieściło się mięso. W wyżłobienia wlewamy odrobinę oliwy (np. po suszonych pomidorach) oraz czerwone pesto.

Nakładamy mięso i ponownie zapiekamy wszystko około 10 minut.

Cukinia przesiąknie aromatem przypraw i już nikt nie będzie mówił, że ‘cukinia nie ma smaku’.

Podsumowanie

Często mówi się, że cukinia jest nijaka w smaku. Połączmy ją z mięsem mielonym, które także wymagania sporej ilości przypraw, żeby nabrało charakteru. A potem pozwólmy przenikać się aromatom. Uwaga! Danie banalnie proste i niewymagające czasu. Nie ma możliwości 'stania przy garach'.


POLECANE KSIĄŻKI