Składniki
- mięso mielone
- cukinia
- pieprz kolorowy
- czerwone pesto albo kupne albo domowe, raczej pikantne
- olej z suszonych pomidorów takich ze słoiczka
Sposób przygotowania
Mięso mielone wcześniej grillujemy w piekarniku, bądź na patelni grillowej. Doprawiamy sporą ilością kolorowego pieprzu.
W kawałkach cukinii wykrawamy trójkąt, żeby zmieściło się mięso. W wyżłobienia wlewamy odrobinę oliwy (np. po suszonych pomidorach) oraz czerwone pesto.
Nakładamy mięso i ponownie zapiekamy wszystko około 10 minut.
Cukinia przesiąknie aromatem przypraw i już nikt nie będzie mówił, że ‘cukinia nie ma smaku’.
Podsumowanie przepisu
Często mówi się, że cukinia jest nijaka w smaku. Połączmy ją z mięsem mielonym, które także wymagania sporej ilości przypraw, żeby nabrało charakteru. A potem pozwólmy przenikać się aromatom. Uwaga! Danie banalnie proste i niewymagające czasu. Nie ma możliwości 'stania przy garach'.