Cytrynowe pappardelle z łososiem

reklama

Składniki
  • opakowanie makaronu pappardelle
  • sok z całej cytryny
  • trzy łyżki masła
  • małe opakowanie śmietany 22%
  • sól, pieprz
  • szczypiorek i świeża bazylia
  • filet lub dzwonka łososia (lub innej ryby)
  • plasterki cytryny
  • oliwa
Sposób przygotowania

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W sporej misce ukręć masło (w pokojowej temperaturze) ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Jeśli zostaną małe grudki masła nie przejmuj się, gdy dodasz ciepły makaron, wszystko zamieni się gładki sos. Dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany drobno szczypiorek i listki bazylii. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż folią aluminiową, wylej na nią trochę oliwy, posyp solą i pieprzem. Kawałki ryby obtocz w przyprawionej oliwie z jednej i drugiej strony. Filety ułóż skórą do góry, połóż na wierzch plasterek cytryny i włóż do piekarnika na 8 minut. Ugotowany makaron przełóż do miski z masą cytrynową, dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczoną rybą. Całość można posypać odrobiną parmezanu.