Dietetyczny kurczak. Jak go przyrządzać i dlaczego warto go jeść?

Z roku na rok w Polsce wzrasta spożycie mięsa drobiowego. W 2015 r. statystyczny Polak zjadał ok. 25 kg drobiu. Według prognoz Agencji Rynku Rolnego w 2017 r. spożyjemy 29 kg kurczaków i indyków na osobę. Łatwość przygotowania drobiowych potraw oraz stosunkowo niskie ceny tego rodzaju mięsa w porównaniu z mięsem wieprzowym czy wołowym sprawiają, że Polacy chętnie zakupują drób.

Kurczak zagrodowy – zdrowe mięso w codziennej diecie

Choć według polskich standardów jakości sprzedawany drób nie może zawierać antybiotyków oraz sterydów, warto kupować mięso pochodzące z małych gospodarstw. Kurczak zagrodowy hodowany w mało uprzemysłowionych rejonach Polski ma stały dostęp do zagrody na świeżym powietrzu i żywiony jest roślinną karmą bez dioksyn, dodatku składników GMO oraz dodatków pochodzenia zwierzęcego. Wolnorosnący kurczak w przeciwieństwie do kurczaka z hodowli przemysłowej charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczu, a przez to również delikatniejszym smakiem. Mięso drobiu zagrodowego po upieczeniu lub ugotowaniu jest kruche, a cienka skórka pozwala rozkoszować się wyjątkowymi walorami smakowymi przygotowanego dania.

Dietetycznego kurczaka poleca się szczególnie osobom na dietach lekkostrawnych, jako danie dla małych dzieci i kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne (szczególnie chorobę tarczycy Hashimoto) oraz dolegliwości układu pokarmowego.

Mięso pochodzące od kurczaka zagrodowego zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, a jednocześnie stosunkowo małe ilości tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Istotne dla utrzymania dobrego zdrowia witaminy i minerały znajdujące się w mięsie drobiowym to witamina A, D, witaminy z grupy B, kwas foliowy, selen, cynk, potas, sód oraz magnez gwarantujące odpowiednią pracę serca i dobre działanie układu nerwowego.

Jak przyrządzić kurczaka w wersji dietetycznej?

Mięso kurczaka daje się przyrządzić na wiele różnych sposobów, dlatego nawet mało wprawny kucharz wyczaruje z niego pyszne potrawy http://zagrodowy.pl/nasz-ekspert/jak-przyrzadzic-kurczaka-aby-byl-dietetyczny/. Ważne jednak, żeby dania nie tylko wyróżniały się aromatycznym smakiem, ale także były jak najbardziej wartościowe, lekkostrawne i zdrowe. Najprostszy, choć smakowity posiłek można przygotować, piekąc całego kurczaka w rękawie do pieczenia lub folii aluminiowej. Wieczorem należy natrzeć całą tuszę mieszanką ziół, soli oraz czosnku i odstawić ją na noc do lodówki. Dzięki temu mięso nabierze aromatu, a po upieczeniu będzie rozpływało się w ustach. Kurczaka można polać odrobiną oliwy z oliwek, żeby wzbogacić jego smak. Jeśli jednak potrawa ma być lekkostrawna, wystarczą przyprawy i pieczenie w niskiej temperaturze, żeby danie oczarowało podniebienia domowników.

Popularnym i często serwowanym, a także szybkim do przyrządzenia daniem są piersi kurczaka smażone na patelni. Żeby potrawa stała się bardziej dietetyczna, mięso warto przygotować na patelni grillowej bez tłuszczu. Pierś należy oprószyć solą, pieprzem, ziołami i krótko obsmażyć z dwóch stron na patelni, tak żeby mięso w środku pozostało jędrne i soczyste.

Ciekawą propozycją na niebanalne danie, a jednocześnie lekkie i aromatyczne jest kurczak przyrządzony w stylu indyjskim. Odrobina przyprawy curry dodana do udek z kurczaka pieczonych w piekarniku z talarkami marchewki, pietruszki i piórami cebuli urozmaici codzienny obiad.

Dietetyczną wersję kurczaka, czyli obgotowaną lub zgrillowaną pierś możemy pokroić w plasterki i dodać do sałatki. Z dodatkiem oliwy z oliwek i świeżych warzyw będzie to doskonała propozycja na pożywny, a zarazem lekkostrawny lunch.

O czym warto pamiętać, przyrządzając kurczaka w wersji dietetycznej ?

W Polsce uwielbiamy smażyć mięso zamiast delikatnie je podduszać z dodatkiem warzyw, mleka kokosowego lub odrobiny oliwy z oliwek. Piersi kurczaka zazwyczaj panierujemy, a do pieczenia całego kurczaka dodajemy duże ilości masła dla uzyskania większej soczystości i wzmocnienia smaku potrawy. Drobiowe mięso łatwo przejmuje smaki, dlatego wystarczy posypać je przyprawami i dodać do pokrojonej cukinii i pomidorów, żeby przygotować szybkie i proste danie. A do tego smaczne i dietetyczne.

Kurczak, szczególnie zagrodowy charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością tłuszczu. Pierś kurczaka bez skóry na 100 g ma ok. 3,7 g tłuszczu, a udko kurczaka (również bez skóry) 6 g tłuszczu. Smażąc pierś w panierce na głębokim tłuszczu albo na patelni z dodatkiem masła, podnosimy kaloryczność potrawy i zwiększamy zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych szkodliwych dla zdrowia.

Drób w wersji dietetycznej możemy poddać obróbce cieplnej, gotując go na parze. W tym przypadku należy pamiętać, żeby pierś kurczaka gotować tylko chwilę, tak żeby w środku pozostała soczysta. Zbyt długie parowanie mięsa sprawi, że wypłyną z niego wszystkie soki, a pierś stanie się sucha i niesmaczna. Do kurczaka gotowanego na parze warto przygotować lekki sos na bazie mleka kokosowego lub lekkiej śmietany. Soczystości dodadzą również plastry ananasa ułożone na kawałkach piersi kurczaka.

To, jak przyrządzimy kurczaka zależy od naszych gustów kulinarnych. Jednym spodoba się grillowana wersja piersi kurczaka, a innym zasmakuje kurczak duszony z warzywami. Zawsze jednak możemy wybrać dietetyczną wersję i zrezygnować z tradycyjnej obróbki obniżającej wartości odżywcze przygotowanego posiłku.