Domowe hamburgery

123rf.com

Moda na hamburgery przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych, ale w gusta Polaków wpasowała się jak ulał|Moda na hamburgery przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych, ale w gusta Polaków wpasowała się jak ulał|Moda na hamburgery przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych, ale w gusta Polaków wpasowała się jak ulał|Moda na hamburgery przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych, ale w gusta Polaków wpasowała się jak ulał

reklama

Składniki
  • Składniki na 3 porcje:
  • antrykot pokrojony w kostkę (najlepiej z Angusa) 500 g
  • czerwona cebula pokrojona w plastry
  • ocet balsamiczny łyżka
  • plasterki cheddara lub gruyere’a
  • ogorki kiszone lub konserwowe
  • dobrej jakości miękkie bułki lub ciabatty
  • sól łyżeczka
  • dobrej jakości ketchup
Sposób przygotowania
  • Mięso posól,popieprz i zawiń w folię spożywczą. Odłóż na 3–4 godz. do lodówki.
  • Cebulę polej octem.
  • Mięso puści trochę wody, więc najlepiej po wyjęciu z lodówki osuszyć je na papierowym ręczniku.
  • W maszynce do mięsa zainstaluj nakładkę do grubego mielenia. Zmiel mięso, ale nie wyrabiaj go, jeśli chcesz, żeby miało odpowiednią strukturę. Żeby było łatwiej, można umieścić zmieloną wołowinę na folii spożywczej i zawinąć jej końce jak cukierek. Warto nakłuć ją kilkukrotnie, żeby uwolnić powietrze i moc ciaśniej zwinąć. Chodzi o to, by uformować coś na kształt krotkiej, grubej kiełbasy. Pakunek włóż do zamrażalnika na ok. godzinę, a następnie pokrój w rowne plastry. Delikatnie przełóż na papier do pieczenia.
  • Rozgrzej grill lub patelnię do dość wysokiej temperatury.
  • Burgery smaż około 6–7 min, przekręcając co minutę. Pod sam koniec nałóż na mięso ser, żeby się rozpuścił.
  • Nieco wcześniej lub w tym samym czasie zgrilluj cebulę, (około 3–4 min, aż ładnie się skarmelizuje).
  • Przed podaniem burgerów lekko opiecz bułkę.
  • Hamburgery podawaj polane ketchupem (rozsądnie) z ogórkami na boku. Dodatki oczywiście można i na pewno warto modyfikować.