Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Domówka u Krawczyka i ekskluzywna trufla


15 października 2013 Domówka u Krawczyka Monika Stachura
123rf.com
Najbardziej poszukiwanymi grzybami są trufle, które osiągają zawrotne ceny. Jeszcze do niedawna szukano ich, korzystając z usług i wrodzonego instynktu świń. Dziś szkoli sie w tym celu raczej psy – z prostego powodu. Świnka – niestety czesto – wcale nie chciała się dzielić zdobyczą ze swoim chlebodawca i pożerała smakołyk na miejscu.

Najdroższa trufla na świecie została sprzedana za 330 tysięcy dolarów. Miała niespełna 1,5 kilograma. „Normalna” cena za kilogram tego przysmaku to ok. 1 tysiąca dolarów. Niektórzy twierdza, ze gdyby trufle nie były tak drogie, wcale nie cieszyłyby się taka estymą wśród gurmandzistów. Na pewno w jedzeniu trufli jest dużo snobizmu, na co maja wpływ luksusowe restauracje, które coraz częściej wprowadzają te grzyby do swoich menu. Część kucharzy zadowala się oliwą truflową, która jest całkiem w porządku, dopóki miała cokolwiek do czynienia z truflami. W rzeczywistości bowiem w butelkach tego specyfiku zazwyczaj jest oliwa ze sztucznym aromatem. Co ciekawe, większość nowojorskich kucharzy przepytana swego czasu przez „The New York Times” nie miała o tym pojęcia. W każdym razie istnieje kilka gatunków trufli, występujących głównie we Włoszech, w Hiszpanii we Francji i Chorwacji. Najbardziej poszukiwana, ze względu na najintensywniejszy smak, jest tzw. alba madonna, czyli biała trufla, zwana tez piemoncka. Jeśli ktoś z czytelników pokusi się o zakup, to warto spróbować jej w pierwszej kolejności z delikatną jajecznicą. Wystarczy pod koniec smażenia dodać kilka płatków wystruganych specjalna tarka.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI