Korzenno-czekoladowy pół fondant, pół suflet

reklama

Składniki
  • masło 50g
  • biały cukier 135g
  • czekolada (70 proc.) 210g
  • ciemny rum 2 łyżeczki
  • mielony imbir 2 łyżeczki
  • mielony cynamon 1 łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • jaja (oddzielone białka od żółtek) 5 szt
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Stop połowę masła i nasmaruj nim wnętrza 8 kokilek po 100 ml pojemności każda. Następnie obsyp je cukrem, tak żeby wewnątrz pokrył naczynka cienką warstwą.
  • Roztop czekoladę z rumem, przyprawami, ekstraktem waniliowym i pozostałym masłem w dużej żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Nie mieszaj, dopóki czekolada całkiem się nie rozpuści. Zdejmij z ognia, poczekaj, aż nieco ostygnie i wymieszaj dokładnie z żółtkami.
  • W dużej, czystej misce ubij pianę z białek i pozostałego cukru na sztywno. Dołóż do mieszanki trochę czekolady, aby ją rozluźnić, a następnie wymieszaj delikatnie resztę, pomagając sobie dużą metalową łyżką.
  • Przełóż masę do kokilek, tak żeby je w całości wypełnić. Wyrównaj wierzch nożem i umieść na blasze.
  • Piecz dokładnie 11 min, tak żeby były płynne w środku. Po wyjęciu podawaj od razu posypane cukrem pudrem, najlepiej z dobrymi lodami waniliowym.