Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Krewetki chilli z pomidorkami koktajlowymi i kolendrą


Składniki:  14–20 surowych dużych krewetek obranych z pancerzyków,  pół papryczki chilli drobno posiekanej,  pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę,  garść pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół, z wyciśniętymi pestkami) ,  dwie łyżki masła,   łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przyrządzenia: Posiekaj nać kolendry. Masło i oliwę rozpuść na patelni na małym ogniu. Dorzuć czosnek i chilli. Smaż wszystko na małym ogniu przez 3–4 min, uważając, żeby nie spalić. Rozłóż krewetki na patelni tak, żeby każda równo dotykała jej powierzchni. Smaż każdą z jednej strony przez 20–30 s i przekręć na drugą. Smaż znów 20–30 s, odłóż do ciepłej miseczki. Wrzuć na patelnię pomidorki i smaż na większym ogniu przez 2 min, ciągle mieszając. Wyłącz palnik, dorzuć z powrotem krewetki i kolendrę. Wymieszaj i podaj od razu z grzankami.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI