Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Menu na domówkę


Cóż może być przyjemniejszego, niż zaprosić sprawdzone grono znajomych, przyrządzić parę smakowitych przekąsek (albo zaprząc gości do ich zrobienia), podać drinki, włączyć muzykę…

Grillowany Halloumi Sok z połówki cytryny dokładnie wymieszaj z 3–4 łyżkami oliwy, startym ząbkiem czosnku i ok. 1/2 łyżeczki posiekanej chilli. Halloumi (jakieś 400–500 g), pokrojony w plastry, polej marynatą i zostaw na 1/2 godziny. Następnie ugrilluj lub usmaż na patelni po 1–2 min z każdej strony. Krewetki z chorizo Chorizo do gotowania trudno dostać w Polsce, można użyć wędliny chorizo dostępnej w wielu supermarketach. Chorizo (ok. 200 g) smaż ok. 5–7 min łącznie z obu stron. Odłóż do miski. Na tę samą patelnię wrzuć posiekany drobno ząbek czosnku i smaż przez kilka minut, uważając, żeby się nie przypalił. Dorzuć surowe krewetki (mrożone, bez pancerzyków) i smaż przez 1 min, mieszając. Dorzuć kiełbasę i wlej 100 ml wytrawnego sherry. Odparowuj chwilę. Całość posyp odrobiną ostrej papryki w proszku. Papryka z kozim serem i tymiankiem Czerwone papryki pokrój na ćwiartki i rozpłaszcz ręką. Włóż pod rozgrzany grill i przypal. Następnie przełóż do miseczki i szczelnie przykryj. Po wystudzeniu powinny być łatwe do obrania. W międzyczasie połącz kozi twarożek z listkami tymianku (ok. łyżeczki na 150 g sera) i skórką otartą z jednej cytryny. Na każdy kawałek papryki nałóż ok. łyżeczki sera i zawijaj. Sałatka z pieczonych warzyw Marchewkę i pietruszkę pokrój na podłużne kawałki, cebulę na ćwiartki. Polej 2–3 łyżkami oliwy i 2–3 łyżkami octu balsamicznego. Włóż do piekarnika rozłożone równomiernie na blasze i piecz ok. godziny albo aż będą miękkie i nieco mocniej przypieczone na brzegach. W międzyczasie ok. szklanki suchego kuskusu wymieszaj z 1 łyżeczką kuminu, 2 łyżeczkami uprażonych wcześniej na patelni ziarenek kolendry i garścią rodzynek. Zalej wrzątkiem, tak żeby na ok. 0,5 cm przykrywał kaszę. Czekaj, aż wchłonie płyn, i wymieszaj energicznie widelcem. Polej 2–3 łyżkami oliwy, skrop sokiem z cytryny i posól do smaku. Wymieszaj z upieczonymi i posolonymi warzywami i posiekaną nacią kolendry. Warzywa podawaj ciepłe, nie gorące. Baba ghanoush Dwa duże bakłażany (ok. 250 g każdy), nacięte wzdłuż, upiecz z dwoma nieobranymi ząbkami czosnku w piekarniku, aż będą zupełnie miękkie (ok. 60 min – czosnek ok. 30 min). Odłóż do przestudzenia. Wyskrob miąższ, następnie zmiksuj go lub rozdrobnij widelcem i wymieszaj z dwoma łyżeczkami pasty tahini, sokiem z  1/2 cytryny (lub więcej do smaku), łyżką oliwy z oliwek, łyżeczką papryki (najlepiej wędzonej) i solą do smaku. Posyp prażonymi orzeszkami piniowymi lub płatkami migdałów (ok. dwóch łyżek) oraz drobno posiekaną natką pietruszki (półtorej łyżki). SMACZNEGO!


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI