1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem

Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem

Składniki
  • ziemniaki 600 g
  • kwaśna, gęsta śmietana 200 ml
  • ser twarogowy 150 g
  • ser dojrzewający 100 g
  • masło 50 g
  • wędzony pstrąg 1 sztuka
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek i cebula
Sposób przygotowania
  • Dokładnie umyte ziemniaki wraz ze skórką pokrój w plastry grubości 1,5 cm, następnie ułóż je na folii wysmarowanej masłem, dokładnie zawiń i włóż do gorącego popiołu w ognisku. Trzymaj 35–40 minut.
  • Do miski przełóż śmietanę, pokruszony ser twarogowy, starty na drobnych oczkach ser dojrzewający, posiekany czosnek i cebulę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na 10 minut.
  • Wędzonego pstrąga obierz ze skórki i dokładnie usuń z niego ości, aby uzyskać ładne kawałki czystego mięsa. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, okraś sosem serowym i kawałkami wędzonego pstrąga.
Dobra rada: tak przygotowane ziemniaki w folii możesz także upiec w piekarniku, nie tylko w ognisku. Przepis inspirowany programem: „Okrasa łamie przepisy”. Przeczytaj więcej o programach kulinarnych w artykule Gotowanie na ekranie

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze