Dwukolorowy sorbet ananasowy z żaglem z lodów cytrynowych

reklama

Składniki
  • pół świeżego ananasa
  • świeża mięta
  • łyżka słodkiej śmietany
  • lody cytrynowe
Sposób przygotowania

Obieramy pół ananasa, kroimy w drodniejsze kawałki, wrzucamy do blendera razem z garścią świeżych listków mięty. Blendujemy.

Do szklanki wlewamy łyżkę słodkiej śmietanki i uzupełniamy ją zblendowanym ananasem tak, aby stopniowo mieszał się ze śmietanką, tworząc marmurkowe warstwy. Najlepiej rozpocząć dodawanie ananasa od środka śmietanki w szklance, ponieważ wtedy sorbet będzie unosił ją do momentu, aż śmietanka się skończy. Czynność wymaga odrobiny cierpliwości, ale daje ciekawy efekt.

Sorbet wkładamy na godzinę do zamrażarki.

Deser po wyjęciu ozdabiamy plasterkami lodów cytrynowych według własnej inwencji.

Podsumowanie przepisu

Sorbety są nie tylko orzeźwiające, ale przede wszystkim zdrowe. Nie wymagają prawie żadnego nakładu pracy, a deser podany z odrobiną wyobraźni smakuje rewelacyjnie.