Dziarskie Gotowanie: pizza z patelni

Śniadaniowe wydanie pizzy. Bez sosu pomidorowego i z małą ilością sera. Nie ma też ciasta drożdżowego. Do tej pory zastanawiamy się nad zasadnością nazywania tej potrawy pizzą, ale nie można odmówić jej walorów smakowych. |Śniadaniowe wydanie pizzy. Bez sosu pomidorowego i z małą ilością sera. Nie ma też ciasta drożdżowego. Do tej pory zastanawiamy się nad zasadnością nazywania tej potrawy pizzą, ale nie można odmówić jej walorów smakowych.

reklama

Sprawdzi się w każdej kuchni opróżnionej z okazji końca tygodnia, bo do ciasta potrzeba tylko mąki, proszku do pieczenia i oliwy, a dodatki zależą tylko i wyłącznie od wyobraźni. Z cudowną smażoną cebulką wykonaną własnoręcznie jest przepyszna i zapewnia pełny i szczęśliwy brzuch na całe przedpołudnie.

Sposób przygotowania

Smażona cebulka: oliwę rozgrzać, wrzucić cebulę i smażyć około 8 minut aż zmięknie i zacznie się rumienić. Trzeba ją często mieszać, żeby nie przywarła. Wsypać cukier, zamieszać i smażyć jeszcze 3 minuty aż nabierze ślicznego złotego koloru. Odstawić.

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać oregano, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać 2 łyżki oliwy i 100 ml wody, wymieszać najpierw szpatułką, a następnie wyrobić dłońmi i uformować kulę. Blat wysypać mąkę, rozwałkować ciasto na placek o wielkości posiadanej patelni.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wylać odrobinę oliwy na dłoń i rozsmarować na cieście, położyć na patelni naoliwioną stroną do dołu. Smażyć około 5 minut. Naoliwić górę ciasta, odwrócić. Dodać pomidory, pokrojoną w kosteczki mozarellę, oliwki, paprykę, cebulę – wszystko to, co mamy ochotę zjeść danego dnia albo po prostu to, co akurat mamy w lodówce. Po około pięciu minutach można jeść, nawet prosto z patelni.

Podsumowanie przepisu

mąka – 225g

proszek do pieczenia – 7g

sól – ½ łyżeczki

oregano – 1 łyżka

oliwa – 4 łyżki

czarny pieprz – szczypta

smażona cebulka:

oliwa – 1 łyżka

cebula – 1 sztuka, pokrojona w cienkie krążki

brązowy cukier – ½ łyżeczki

dodatki:

pomidor

ser mozarella – ½ kulki

oliwki

bazylia – kilka listków