Śniadaniowe wydanie pizzy. Bez sosu pomidorowego i z małą ilością sera. Nie ma też ciasta drożdżowego. Do tej pory zastanawiamy się nad zasadnością nazywania tej potrawy pizzą, ale nie można odmówić jej walorów smakowych. |Śniadaniowe wydanie pizzy. Bez sosu pomidorowego i z małą ilością sera. Nie ma też ciasta drożdżowego. Do tej pory zastanawiamy się nad zasadnością nazywania tej potrawy pizzą, ale nie można odmówić jej walorów smakowych.
Sprawdzi się w każdej kuchni opróżnionej z okazji końca tygodnia, bo do ciasta potrzeba tylko mąki, proszku do pieczenia i oliwy, a dodatki zależą tylko i wyłącznie od wyobraźni. Z cudowną smażoną cebulką wykonaną własnoręcznie jest przepyszna i zapewnia pełny i szczęśliwy brzuch na całe przedpołudnie.
Sposób przygotowania
Smażona cebulka: oliwę rozgrzać, wrzucić cebulę i smażyć około 8 minut aż zmięknie i zacznie się rumienić. Trzeba ją często mieszać, żeby nie przywarła. Wsypać cukier, zamieszać i smażyć jeszcze 3 minuty aż nabierze ślicznego złotego koloru. Odstawić.
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać oregano, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać 2 łyżki oliwy i 100 ml wody, wymieszać najpierw szpatułką, a następnie wyrobić dłońmi i uformować kulę. Blat wysypać mąkę, rozwałkować ciasto na placek o wielkości posiadanej patelni.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wylać odrobinę oliwy na dłoń i rozsmarować na cieście, położyć na patelni naoliwioną stroną do dołu. Smażyć około 5 minut. Naoliwić górę ciasta, odwrócić. Dodać pomidory, pokrojoną w kosteczki mozarellę, oliwki, paprykę, cebulę - wszystko to, co mamy ochotę zjeść danego dnia albo po prostu to, co akurat mamy w lodówce. Po około pięciu minutach można jeść, nawet prosto z patelni.
Podsumowanie przepisu
mąka - 225g
proszek do pieczenia - 7g
sól - ½ łyżeczki
oregano - 1 łyżka
oliwa - 4 łyżki
czarny pieprz - szczypta
smażona cebulka:
oliwa - 1 łyżka
cebula - 1 sztuka, pokrojona w cienkie krążki
brązowy cukier - ½ łyżeczki
dodatki:
pomidor
ser mozarella - ½ kulki
oliwki
bazylia - kilka listków