Ostatnimi czasy dynia ląduje w niemal każdym robionym przeze nie daniu. To cudowne warzywo ma to do siebie, że doskonale się sprawdza zarówno w daniach, w których gra pierwsze skrzypce, jak również jako dodatek, nadający kolor, konsystencje czy też łagodny smak. |Ostatnimi czasy dynia ląduje w niemal każdym robionym przeze nie daniu. To cudowne warzywo ma to do siebie, że doskonale się sprawdza zarówno w daniach, w których gra pierwsze skrzypce, jak również jako dodatek, nadający kolor, konsystencje czy też łagodny smak. |Ostatnimi czasy dynia ląduje w niemal każdym robionym przeze nie daniu. To cudowne warzywo ma to do siebie, że doskonale się sprawdza zarówno w daniach, w których gra pierwsze skrzypce, jak również jako dodatek, nadający kolor, konsystencje czy też łagodny smak. |Ostatnimi czasy dynia ląduje w niemal każdym robionym przeze nie daniu. To cudowne warzywo ma to do siebie, że doskonale się sprawdza zarówno w daniach, w których gra pierwsze skrzypce, jak również jako dodatek, nadający kolor, konsystencje czy też łagodny smak.
Dzięki łagodności i neutralności dynia doskonale wtapia się w potrawę przyjmując jej smaki, dlatego nigdy się nie nudzi:) Po kremowej zupie, konfiturze z dynią i gruszką oraz przepysznym risotto, dziś przyszła pora na placuszki, w których dynia, mimo że występuje w towarzystwie marchewki, pora, natki pietruszki oraz pestek słonecznika, zdecydowanie gra główną role. A oprócz tego pure z dyni gra tu również drugoplanową rolę zamiennika jajka. Bo tak się składa, że placuszki są wegańskie a do tego bezglutenowe. Oto i one:
Składniki
- Składniki (na 10 małych placuszków)
- dynia starta na grubych oczkach 2 szklanki
- marchew 1 sztuka
- kawałek białej części pora ok. 10 cm
- puree z dyni 2 łyżki
- posiekana natka pietruszki 2 łyżki
- pestki słonecznika 2 łyżki
- nieduża, czerwona papryka pół sztuki
- czosnek 2 ząbki
- mąka gryczana 2 łyżki
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- imbir w proszku 1/4 łyżeczki
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- kurkuma 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Startą dynię lekko solimy i odstawiamy na kilkanaście minut aż puści sok.
- Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Kawałek pora kroimy wzdłuż na pół i potem jeszcze raz wzdłuż i kroimy w plasterki.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Z dyni odciskamy sok i dodajemy wszystkie składniki: startą marchew, pokrojonego pora, paprykę, posiekaną natkę , pestki słonecznika, wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy ze sobą warzywa, po czym dodajemy mąkę gryczaną, ziemniaczaną i przyprawy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nanosimy ciasto na patelnię w formie placuszków. Ponieważ ciasto jest dość gęste, można placuszki formować w dłoniach. Smażymy z obu stron na złoty kolor.