ekspresowy barszcz MIX z mietą

reklama

Składniki
  • buraki 1 kg
  • rosół lub wywar z jarzyn 1 litr
  • śmietanka kremówka 50 ml
  • sok z cytryny 1
  • pieprz
  • sól
  • ziemniaki(pokrojone w kostkę i ugotowane) 0,5 kg
  • natka pietruszki pęczek
  • mięta pęczek
Sposób przygotowania

Do wywaru lub rosołu (opcjonalnie do gotującej się wody z kostką rosołową lub warzywną) wrzucamy pokrojone w kostkę buraki, gotujemy do miękkości  (ok. 10 minut), całość miksujemy, dodajemy  śmietankę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną miętę i zieloną pietruszkę. Podajemy barszcz z ugotowanymi ziemniakami.

Podsumowanie przepisu

Inna opcja barszczu (w szczególności dla niejadków). Polecam, bo jest po pierwsze bardzo szybki do wykonania , po drugie przepyszny i po trzecie zdrowy.

Małgorzata Kozak