Farfalle z kalafiorem, szafranem i pietruszką

reklama

Składniki
  • kalfior 1
  • makaronu pełnoziarnistego 300g
  • oliwy z oliwek 2 łyżki
  • cebula (100g) 1
  • ząbek czosnku 1
  • szafranu 1/2 łyżeczki
  • suszonej papryki w płatakch 1 łyżeczka
  • posiekanej natki pietruszki 4 łyżki
  • sól do smaku
Sposób przygotowania

Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy na parze przez około 5-6 minut, tak żeby nie był do końca dogotowany.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szafran. Podsmażamy przez około 5 minut, aż cebula nabierze złocistego koloru i przejdzie aromatem szafranu.
Dodajemy czosnek, paprykę, kalafior i 3 łyżki posiekanej natki. Mieszamy dokładnie. Dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki.
W międzyczasie gotujemy makaron z odrobnią oliwy i solą. Odcedzamy i dodajemy do kalafiora. Posypujemy pozostałą natką pietruszki.

Smacznego!

Ile kalorii?*

Całość (4 porcje):
1640 kcal
białko: 32 g; tłuszcze: 37 g; węglowodany: 293 g, błonnik: 51 g;
żelazo: 14 mg; wapń: 350 mg; cynk: 9,4 mg

1 porcja:
410 kcal
białko: 7,9 g; tłuszcze: 9,2 g; węglowodany: 73 g, błonnik: 12,6  g;
żelazo: 3,6  mg; wapń: 87 mg; cynk: 2,4 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

Podsumowanie przepisu

Co najmniej od dwóch tygodni moje obiady składają się na przemian z fasolki szparagowej i kalafiora. Do tego codzienna porcja truskawek lub czereśni. Uwielbiam początek wakacji, gdy trochę nieprzytomna i zmęczona rozpoczynam wypoczynek! Mnogość świeżych warzyw i owoców szybko stawia mnie na nogi. Polecam każdemu taką roślinną kurację. Wystarczy duża torba na zakupy, ulubiony warzywniak i gotowe.


W zasadzie warzywa w czystej postaci wystarczają mi w zupełności, ale dla kokardek z kalafiorem i szafranem warto zrobić wyjątek.
Proste i szybkie w wykonaniu, i gdy wydaje nam się, że wiemy już wszystko o kalafiorze, kolejny raz zaskakuje nas nowy, wydobyty przez szafran smak. Poza tym czyż kalafior i farfalle nie stanowią wyśmienitej pary?