Faszerowane papryki z żółtym serem

reklama

Składniki
  • • 100 g ryżu
  • • 2 łyżki oleju roślinnego
  • • 1 cebula, drobno pokrojona
  • • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • • 300 g mięsa mielonego
  • • szczypta ostrej papryki
  • • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • • sól i pieprz
  • • 4 czerwone papryki
  • • 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
  • • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania

Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym. Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Podsumowanie przepisu

Faszerowane mięsem papryki z żółtym serem – w sam raz na obiad!