Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Faszerowane papryki z żółtym serem

Składniki:

  • • 100 g ryżu
  • • 2 łyżki oleju roślinnego
  • • 1 cebula, drobno pokrojona
  • • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • • 300 g mięsa mielonego
  • • szczypta ostrej papryki
  • • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • • sól i pieprz
  • • 4 czerwone papryki
  • • 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
  • • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki


Sposób przygotowania:

Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym. Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Podsumowanie

Faszerowane mięsem papryki z żółtym serem - w sam raz na obiad!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI