Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Finger food na karnawałową domówkę


18 stycznia 2015 Kuchnia redakcja
Podczas karnawału królują domówki. Jakie jedzenie przygotować? Nie przyrządzajmy ciężkich dań, które zmuszają gości do zasiadania do stołu. Najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski typu finger food, które je się bez użycia sztućców. Oto trzy proste przepisy.

SMAKOWE TORTILLE Składniki:

  • 3 placki tortilli
  • 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy
  • sałata strzępiasta czerwona i zielona
  • pieczarki marynowane
  • szynka w plasterkach
  • szczypior

Przygotowanie: Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki  i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku. Można podawać jako  przekąskę między posiłkami. MINIKANAPECZKI Z WARZYWAMI I ŻÓŁTYM SEREM Składniki:

  • krążki wykrojone z razowego lub pszennego chleba
  • ser żółty Aldamer MSM Mońki w plasterkach
  • plasterki świeżego ogórka
  • świeża papryka
  • oliwki
  • natka pietruszki

Przygotowanie: Składniki ułożyć kolejno na wykrojonych krążkach z razowego lub pszennego chleba. Na wierzch kanapeczki położyć oliwkę owiniętą w pasek żółtego sera, całość spiąć wykałaczką i ozdobić świeżą natką pietruszki. KULECZKI Z ŻÓŁTYM SEREM Składniki:

  • 400 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki chilli w proszku
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy niewielkie kuleczki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia.

Sposób przygotowania:

– Finger food to przekąski na jeden kęs, mogą mieć różne formy: kanapeczek, roladek czy koreczków.  Spożywa się je bez użycia sztućców i talerzy, więc można je kosztować w przerwie tańca, na  stojąco. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie takich przekąsek z żółtym serem, który jest energetyczny i zaspokoi głód. Sprawdzą się także smakowe serki topione, których można użyć do przygotowania małych roladek z tortilli – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

POLECANE KSIĄŻKI