Flan czekoladowy

reklama

Składniki
  • mleko 600 ml
  • wanilia
  • jaja 4 sztuki
  • cukier 40 g
  • Ciasto czekoladowe:
  • czekolada gorzka 200 g
  • masło 150 g
  • cukier 150 g
  • jaja 3 sztuki
  • mąka 100 g
  • proszek do pieczenia łyżeczka
  • sól szczypta
  • cukier 200 g
Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C., następnie rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodaj 150 gr cukru i 3 ubite jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odrobinę soli, całość połączyć z czekoladą.

Przygotowanie flan: W misce wymieszaj 4 jajka, 40 g cukru, mleko i wanilię. Foremki posmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotować karmel  i wlać go do foremki. Dodać ciasto czekoladowe i polać go flan.

Tak przygotowaną całość przykryj folią aluminiową, zapiec w kąpieli wodnej przez 40 min w temperaturze 180 stopni C.