Danie świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i czerwonej
kapusty duszonej w winie z octem balsamicznym z dodatkiem laski cynamonu.
Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można wzorem Pomorzan wymieszać
z resztkami mięsa oraz z majerankiem i smarować nim chleb lub dodawać do
tłuczonych ziemniaków.|Danie świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i czerwonej
kapusty duszonej w winie z octem balsamicznym z dodatkiem laski cynamonu.
Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można wzorem Pomorzan wymieszać
z resztkami mięsa oraz z majerankiem i smarować nim chleb lub dodawać do
tłuczonych ziemniaków.|Danie świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i czerwonej
kapusty duszonej w winie z octem balsamicznym z dodatkiem laski cynamonu.
Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można wzorem Pomorzan wymieszać
z resztkami mięsa oraz z majerankiem i smarować nim chleb lub dodawać do
tłuczonych ziemniaków.
Danie świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i czerwonej
kapusty duszonej w winie z octem balsamicznym z dodatkiem laski cynamonu.
Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można wzorem Pomorzan wymieszać
z resztkami mięsa oraz z majerankiem i smarować nim chleb lub dodawać do
tłuczonych ziemniaków.
Składniki
- jedna około 5-kilogramowa najlepiej z fermy w Kołudzie Wielkiej w woj. kujawsko- -pomorskim
- kwaśne jabłka 2 sztuki
- węgierki 1/2 kg
- sól, pieprz
- żubrówki 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
- Na dzień przed pieczeniem gęś dokładnie umyj, gęsto nakłuj skórę i polej 2–3 litrami wrzątku. Następnie włóż – nieprzykrytą – do lodówki i zostaw na noc.
- Jabłka pokrój i usuń gniazda nasienne, ze śliwek usuń pestki.
- Rozgrzej piekarnik do 250 st. C.
- W międzyczasie nadziej gęś owocami oraz natrzyj ją porządnie solą i pieprzem. Jeśli zostaną ci jakieś owoce, możesz je upiec oddzielnie. Ptaka połóż na kratce, a tę ustaw na blaszce do pieczenia.
- Piecz gęś przez 1/2 godziny, a następnie zredukuj temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze ok. dwóch godzin. Na 15 min przed końcem pieczeniampolej ptaka żubrówką.