Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Gęś pieczona z jabłkami i węgierkami

Składniki:

  • jedna około 5-kilogramowa najlepiej z fermy w Kołudzie Wielkiej w woj. kujawsko- -pomorskim
  • kwaśne jabłka 2 sztuki
  • węgierki 1/2 kg
  • sól, pieprz
  • żubrówki 1/2 szklanki

5 września 2013 Kuchnia Monika Stachura
123rf.com
Danie świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i czerwonej kapusty duszonej w winie z octem balsamicznym z dodatkiem laski cynamonu. Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można wzorem Pomorzan wymieszać z resztkami mięsa oraz z majerankiem i smarować nim chleb lub dodawać do tłuczonych ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  • Na dzień przed pieczeniem gęś dokładnie umyj, gęsto nakłuj skórę i polej 2–3 litrami wrzątku. Następnie włóż – nieprzykrytą – do lodówki i zostaw na noc.
  • Jabłka pokrój i usuń gniazda nasienne, ze śliwek usuń pestki.
  • Rozgrzej piekarnik do 250 st. C.
  • W międzyczasie nadziej gęś owocami oraz natrzyj ją porządnie solą i pieprzem. Jeśli zostaną ci jakieś owoce, możesz je upiec oddzielnie. Ptaka połóż na kratce, a tę ustaw na blaszce do pieczenia.
  • Piecz gęś przez 1/2 godziny, a następnie zredukuj temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze ok. dwóch godzin. Na 15 min przed końcem pieczeniampolej ptaka żubrówką.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI