Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Grand Prix Nocy Restauracji 2013 w Poznaniu przyznane!


7 czerwca 2013 Kuchnia sylwester.ciach
W niecodziennej scenerii Sali Białej w poznańskim Bazarze odbyło się wręczenie Grand Prix Nocy Restauracji 2013.

I nagrodę otrzymała kreacja szefa kuchni Restauracji Blow Up Hall – Tombka Trąbskiego – polędwica wołowa ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki  i sosem z kaczki w imieniu restauracji wyróżnienie odebrał menedżer Bartek Mikołajczyk. Drugą nagrodę otrzymała propozycja zespołu Le Palais du Jardin pod kierownictwem Tomasza Fiedorowicza – właściciela restauracji i pomysłodawcy dań. Było to „Menu dla Smakosza dziczyzny i owoców lasu”. Ta słynąca z najlepszej w Wielkopolsce dziczyzny restauracja przygotowała nie lada gratkę dla miłośników darów wielkopolskich borów.        W skład menu wchodziły między innymi fumet (rodzaj rosołu) z bażanta z młodymi borowikami, wątroba z sarny glazurowana w głębokim Porto z palonymi orzechami włoskimi, bazyliowe ravioli          z sarniną oraz filet z dzika w owocach jałowca. Trzecie miejsce przypadło załodze szefa Jacka Fedde      z Restauracji Bazar 1853. Wyróżnionym daniem był filet z szczupaka podany z puree z natki pietruszki, młodymi ziemniakami gotowanymi w klarowanym maśle i karmelizowanym korzeniem młodej pietruszki. Wszystkie wyróżnione dania uzyskały niezwykle wysokie noty w głosowaniu internetowym. W sumie internauci w Poznaniu oddali 1500 głosów. Każde ze zwycięskich dań uzyskało ponad 250 wskazań.

Dla przypomnienia. Tematem przewodnim drugiej edycji Nocy Restauracji było odczarowanie regionalnych składników kulinarnych. Organizatorem imprezy w najlepszych poznańskich restauracjach jest Kulinarny Poznań. Wsparcia merytorycznego w doborze wysokiej jakości produktów regionalnych udzieliła w tym roku Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Poznaniu.

Zdaniem dyrektora ARR Andrzeja Bobrowskiego Noc Restauracji 2013 pomogła postawić ważny krok w kierunku przybliżenia poznaniakom i turystom o tym, jak ważnym aspektem w mistrzowskiej kreacji kulinarnej jest wysokiej klasy surowiec. Bobrowski zapewnia, że nie jest to ostatnie działanie ARR w Wielkopolsce mające na celu promocję wyjątkowych składników kulinarnych, których wartości odżywcze i smakowe nie mają sobie równych w Europie. Wśród szczególnych atutów wielkopolskich produktów kulinarnych wymienia on między innymi: jakościowy drób wolny od antybiotyków, wysokiej jakości wołowinę wielkopolską, jagnięcinę z wielkopolskich hodowli oraz wieprzowinę rasy złotnickiej.

Jak zapewnia pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji Hubert Gonera z uwagi na olbrzymie zainteresowanie imprezą na kolejną edycję jej edycję poznaniacy nie będą musieli czekać tak długo. Już wczesną jesienią w terminie 7-8 września odbędzie się bowiem Noc Restauracji w nieco innej formule. Jej tematem przewodnim będzie oliwa, wino i ser i będzie ona nawiązywała do smaków śródziemnomorskich. Wrześniowe wydanie Nocy będzie nosić Nazwę Noc Restauracji UNDERGROUND. Będzie ona miała charakter niezwykłego wydarzenia kulinarnego, a żeby wziąć w niej udział trzeba będzie nabyć wejściówkę z wyprzedzeniem. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem podczas wrześniowej nocy będzie można skosztować unikatowych oliw firmy Monini, które na co dzień nie są dostępne w handlu a specjalnie na tą noc wybierze je sam Zefferino Monini, wyjątkowych leżakowanych serów z kolekcji Old Poland w tym nawet kilku letnich serów ze skarbca najbardziej renomowanego producenta serów w Polsce oraz win z najlepszych selekcji przygotowanych osobiście przez Pana Roberta Mielżyńskiego. Szczegóły, jak zapewnia Gonera, będą ujawniane na bieżąco na stronie www.nocrestauracji.pl oraz www.kulinarnypoznan.pl.



POLECANE KSIĄŻKI