Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Grochalska po brytyjsku: Sałatka z kaszanki, rukoli i gruszki

Składniki:

  • Przepis na 2 porcje
  • black pudding 4 krążki
  • rukola ok. 70g
  • dojrzała gruszka 1 sztuka
  • olej z orzechów włoskich 2 łyżki
  • płynny miód 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • sok z cytryny kilka kropel
  • sól szczypta
  • czarny pieprz do smaku
  • olej słonecznikowy 2-3 łyżki

Grochalska po brytyjsku
Black pudding, czyli angielska kaszanka, to przede wszystkim przysmak śniadaniowy. Smażone krążki czy plastry kaszanki to jeden z elementów tradycyjnego brytyjskiego śniadania (piszę brytyjskiego, gdyż występuje też w Szkocji czy Irlandii Północnej), choć przyznać muszę, że nie tak popularny jak bekon czy kiełbaski.

Z black puddingiem można też się spotkać w restauracjach, często bywa on podawany w różnych konfiguracjach jako przystawka (starter). Co ciekawe, nie zdaje się mieć tak plebejskiej otoczki jak kaszanka w Polsce, ale trudno ukryć, że jedno od drugiego fizycznie nie odstaje zbyt wiele. Angielska kaszanka jest nieco bardziej zbita, zawsze zawiera drobno mielony owies (oatmeal), ale też wydaje się być ciut inaczej doprawiona niż ta, którą pamiętam z Polski. Po usmażeniu trzyma fason, przez co na pewno łatwiej ją ładnie zaprezentować na talerzu. Do black puddingu (jak i do dań z wieprzowiny) można mieć podany sos jabłkowy (w postaci gęstego musu), a ja dziś pragnę zaprezentować alternatywną wersję dla poczciwej kaszanki – połączyć ją w jesiennej sałatce z gruszką Williams. Czyż to nie brzmi brytyjsko?

Sposób przygotowania:

  • Przygotować dressing. W misce wymieszać olej, miód, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz. Roztrzepać dokładnie trzepaczką balonową, aż składniki się połączą. Spróbować i doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
  • Gruszkę pokroić na cienkie plastry – najlepiej użyć do tego celu szatkownicy.
  • Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć black pudding z obu stron, aż będzie rumiany. Nie smażyć za długo, aby nie był za suchy. Z wierzchu ma być czarny i chrupiący, w środku jaśniejszy.
  • Przed samym podaniem wymieszać rukolę z dressingiem i rozłożyć na dwa talerze. Na górę ułożyć plastry gruszki i usmażony black pudding. Można posypać pieprzem i podawać od razu.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI