Herbaciane crème brûlée

Ten popularny francuski krem cieszy się powodzeniem nie tylko w swoim rodzimym kraju. Możemy spotkać go w wielu restauracjach i kawiarniach także i w Polsce. Chcąc jednak skosztować jego niecodziennej wersji – z herbatą, warto przygotować go w domu.

reklama

Składniki (na ok. 2-3 porcje):

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki + łyżka cukru do dekoracji
  • Płaska łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
  • Listek mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Do śmietanki dodajemy liście herbaciane i cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Przecedzamy liście herbaciane. Żółtka roztrzepujemy (nie ubijamy) i powoli dolewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Tak przygotowaną masę rozlewamy do kokilek. Umieszczamy je w brytfance wypełnionej gorącą wodą (do połowy wysokości kokilek) i pieczemy przez 50 minut w 100°C. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem wierzch obsypujemy cukrem i karmelizujemy go planikiem. Zdobimy miętą.

Smacznego 🙂