Ten popularny francuski krem cieszy się powodzeniem nie tylko w swoim rodzimym kraju. Możemy spotkać go w wielu restauracjach i kawiarniach także i w Polsce. Chcąc jednak skosztować jego niecodziennej wersji – z herbatą, warto przygotować go w domu.
Składniki (na ok. 2-3 porcje):
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 żółtka
- 4 łyżki + łyżka cukru do dekoracji
- Płaska łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
- Listek mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Do śmietanki dodajemy liście herbaciane i cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Przecedzamy liście herbaciane. Żółtka roztrzepujemy (nie ubijamy) i powoli dolewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Tak przygotowaną masę rozlewamy do kokilek. Umieszczamy je w brytfance wypełnionej gorącą wodą (do połowy wysokości kokilek) i pieczemy przez 50 minut w 100°C. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem wierzch obsypujemy cukrem i karmelizujemy go planikiem. Zdobimy miętą.
Smacznego :)