Pizza z ananasami i bananami

Bogdan Biały

Składniki na 4 małe pizze: Ciasto: 380 g mąki orkiszowej, 20 g mąki amarantusowej, około 150 ml ciepłej wody, 50 ml ciepłego mleka, 30 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli. Farsz: 70–80 g startego żółtego sera, 2 łyżki domowego so-su pomidorowego, 2 banany, puszka ananasów (560 g), 1/2 łyżeczki curry.
Czas przygotowania: 65 min|Składniki na 4 małe pizze: Ciasto: 380 g mąki orkiszowej, 20 g mąki amarantusowej, około 150 ml ciepłej wody, 50 ml ciepłego mleka, 30 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli. Farsz: 70–80 g startego żółtego sera, 2 łyżki domowego so-su pomidorowego, 2 banany, puszka ananasów (560 g), 1/2 łyżeczki curry.
Czas przygotowania: 65 min

reklama

Wlać ciepłe mleko do miski, dodać 1–2 duże łyżki mąki orkiszowej, cukier i drożdże. Wymieszać, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać 2 rodzaje przesianej mąki, dodać oliwę, sól, powoli wlewać wodę, zaczyn i wyrabiać ciasto 15–20 minut.

Gdy będzie elastyczne, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na 4 kulki, każdą rozpłaszczyć w rękach i wyłożyć dno małej tortownicy.

Posmarować sosem pomidorowym, obłożyć plasterkami banana i ananasa, posypać curry, żółtym serem i odstawić na około 20 minut, by ciasto trochę „ruszyło”. Piec 15–20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!