Zakręcony omlecik

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje:
8 jajek, 60 g masła, 2 łyżki mleka, 160 g rukoli, 8 plastrów wędzonego łososia,
2 łyżeczki octu balsamicznego, sól, pieprz.
Sos: 30 g drobno pokrojonego zielonego ogórka, 30 ml keczupu, 70 ml majonezu, po 50 g bardzo drobno pokrojonej papryki zielonej i czerwonej, łyżka brandy, sól i pieprz do smaku.Czas przygotowania: 20 min|Składniki na 4 porcje:
8 jajek, 60 g masła, 2 łyżki mleka, 160 g rukoli, 8 plastrów wędzonego łososia,
2 łyżeczki octu balsamicznego, sól, pieprz.
Sos: 30 g drobno pokrojonego zielonego ogórka, 30 ml keczupu, 70 ml majonezu, po 50 g bardzo drobno pokrojonej papryki zielonej i czerwonej, łyżka brandy, sól i pieprz do smaku.Czas przygotowania: 20 min

reklama

Rozbić i roztrzepać jajka z mlekiem, przyprawić. Na patelni rozgrzać masło, wlać jajka i smażyć na średnim ogniu. Gdy zaczną się ścinać, unosić brzegi omletu, tak by płynna masa jajeczna spłynęła pod spód. Smażyć tak długo, aż spód się zrumieni, a wierzch zetnie. Po usmażeniu wyłożyć na omlet rukolę skropioną octem balsamicznym, a na nią plastry łososia. Zwinąć omlet w rulon, pokroić na małe roladki. Z podanych składników przygotować sos. Zakręcone omleciki podawać z sosem w osobnym naczyniu.