Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zupa krem z borowików aromatyzowana oliwą truflową podana z łazankami


20 grudnia 2010 Inne z kuchni Robert-Sowa
Paweł Słomczyński
Składniki dla 4 osób: 2 łyżki oliwy truflowej; 200 g pokrojonych w plastry ugotowanych borowików ; ½ cebuli pokrojonej w kostkę; 2 rozgniecione ząbki czosnku; 50 ml winiaku klubowego; 800 ml bulionu warzywnego; 100 ml śmietany 36%; Sól, pieprz ziołowy, tymianek do smaku; 160 g ugotowanych łazanek

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojone grzyby wraz z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia podlać winiakiem, a gdy alkohol odparuje dodać do gotującego się rosołu (kilka grzybów pozostawić do dekoracji). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie zmiksować, zabielić śmietaną i ponownie zagotować. Podawać z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI