1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa z jałowca

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 6 średnich ziemniaków; 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 2 cebule; 2 szklanki bulionu; 10–12 kuleczek jałowca; 3–4 gałązki jałowca, najlepiej z owocami; 2 łyżki oliwy z oliwek. (Czas przygotowania: 60 min)|Składniki na 4 porcje: 6 średnich ziemniaków; 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 2 cebule; 2 szklanki bulionu; 10–12 kuleczek jałowca; 3–4 gałązki jałowca, najlepiej z owocami; 2 łyżki oliwy z oliwek. (Czas przygotowania: 60 min)

Warzywa umyć, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę lub grubą zapałkę, marchewkę i pietruszkę w talarki, a cebulę w ćwiartki. Rozgrzać oliwę w rondlu, włożyć owoce jałowca, smażyć około 2–3 minuty, mieszając.

Następnie dodać pokrojone warzywa i smażyć, ciągle mieszając jeszcze 10 minut. Wlać bulion, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 30 minut.

Na koniec wrzucić świeże gałązki jałowca. Podawać udekorowane gałązkami, tym razem tymi z owocami.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze